Rusija obustavlja isporuke gasa EU

Rusija obustavlja isporuke gasa EU

Ruski gasovod Severni tok do Nemačke biće zatvoren na deset dana zbog godišnjeg održavanja, potvrdila je u petak kompanija zadužena za projekat.

Oba niza gasovoda obustavljaće radove radi remonta od 11. do 21. jula. Operater je dodao da je isključenje prethodno dogovoreno sa svim partnerima.

„Nord Stream AG će privremeno ugasiti obe linije svog gasovodnog sistema radi rutinskih radova na održavanju, uključujući testiranje mehaničkih elemenata i sistema automatizacije kako bi se obezbedio pouzdan, siguran i efikasan rad gasovoda“, navodi se u saopštenju.

Nemačka je zabrinuta zbog procesa, plašeći se da dotok gasa neće biti ponovo uključen, objavio je prošle nedelje Fajnenšel tajms.

Prema pisanju lista, prošlomesečno smanjenje protoka gasa od 60 odsto od strane Gasproma zbog tehničkog problema sa delovima dodatno je povećalo strahove da bi snabdevanje moglo biti potpuno obustavljeno. To dolazi u trenutku kada Zapadna Evropa pokušava da dopuni rezerve gasa uoči zimske sezone.

Poslednjih godina, nedostatak snabdevanja Severnim tokom zbog održavanja kompenzovan je povećanim protokom kroz Ukrajinu ili Poljsku. Međutim, razni zvaničnici i predstavnici industrije rekli su za FT da se plaše da Rusija to možda neće učiniti ovog puta, ostavljajući kontinent da se suoči sa nestašicom gasa.

Kao odgovor, nemačka vlada je pokrenula drugu „alarmnu“ fazu svog trostepenog plana za vanredne situacije sa gasom. Berlin je upozorio da se suočava sa ozbiljnom nestašicom goriva zbog smanjenih zaliha iz Rusije.

Nemačka vlada je ranije saopštila da je zemlja donela „gorku” odluku da ponovo pokrene elektrane na ugalj kako bi se izborila sa mogućom energetskom krizom ove zime.

Nord Stream AG, koji je u većinskom vlasništvu Gazproma, insistira da su informacije o održavanju na odgovarajući način obelodanjene u skladu sa Uredbom EU o integritetu i transparentnosti tržišta energije na veliko.

„Raspored aktivnosti održavanja je blisko koordiniran sa uzvodnim i nizvodnim partnerima Severnog toka“, dodaje se.