Rusija i dalje vodi kao najveći kineski snabdevač naftom

Rusija i dalje vodi kao najveći kineski snabdevač naftom

Kineski uvoz ruske sirove nafte skočio je na najviši nivo prošlog meseca, pomažući zemlji pod sankcijama da zadrži svoju poziciju najvećeg snabdevača naftom u Pekingu, prema podacima carine.

Tokovi nafte iz Rusije dostigli su 10,5 miliona tona u junu, što je više od 40 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazali su kineski podaci objavljeni u četvrtak. U monetarnom smislu, uvoz je iznosio 5,22 milijarde dolara. U maju su zalihe iznosile 9,7 miliona tona, u vrednosti od 5,14 milijardi dolara.

Ukupno, tokom prvih šest meseci ove godine, Kina je uvezla više od 50 miliona tona nafte iz Rusije.

Rusija je ove godine pobedila Saudijsku Arabiju na prvom mestu na listi kineskih dobavljača nafte zahvaljujući velikim popustima koje nudi ta zemlja pod sankcijama.

Saudijska Arabija je drugi najveći dobavljač u Kini, isporučivši preko 46 miliona tona u prvoj polovini ove godine. Irak je na trećem mestu sa preko 29 miliona tona.

Prema zvaničnim podacima, 2022. godine, ukupna kineska kupovina ruske sirove nafte skočila je za 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Posle prošlogodišnjeg zapadnog embarga i ograničenja cena ruske nafte, Moskva je preusmerila svoje tokove na istok. Indija i Kina su naglo povećale svoje kupovine, dok je Pakistan primio svoj prvi teret ruske nafte prošlog meseca prema sporazumu postignutom u aprilu.