Rusija dobija dokumenta o povratku turbine Severnog toka

Rusija dobija dokumenta o povratku turbine Severnog toka

Ruska državna energetska kompanija Gasprom dobila je dokumentaciju od nemačkog industrijskog giganta Simensa, koja dozvoljava vraćanje turbine za gasovod Severni tok 1, objavio je u nedelju poslovni dnevnik Komersant.

Papirologija će prvo morati da se izmeni, zbog izmena prvobitnog sporazuma između Gasproma i Kanade u vezi sa sankcijama, piše poslovni dnevnik. Prema postojećem ugovoru, Gasprom je trebalo da preuzme predmet iz Kanade nakon popravke, ali kada je Otava uvela sankcije ruskoj kompaniji, to je postalo nemoguće.

Simens je tada pristao da isporuči turbinu u Rusiju preko Nemačke, ali izvozna dokumentacija nije usklađena u skladu sa tim, objašnjava Komersant i dodaje da nije mogao da dobije komentare ni od jedne kompanije.

Neslaganja u papirologiji već su dovela do toga da turbina, koja se trenutno nalazi u Nemačkoj, propusti planirano putovanje trajektom za Rusiju preko Finske u subotu. Kako navodi Komersant, oprema može biti poslata u Rusiju sredinom ove nedelje, ako Gasprom dostavi neophodne carinske deklaracije.

Gasprom je okrivio odloženi povratak turbine za smanjenje isporuka gasa EU za 60 odsto prošlog meseca. Međutim, prema Komersant-u, vraćanje opreme možda neće pomoći Gaspromu da poveća obim izvoza na prethodni nivo, jer je potrebna popravka još nekoliko turbina na pumpnoj stanici Severni tok. Trenutna licenca omogućava Siemens Energi-u da prihvati još pet turbina do kraja 2024. godine.

Gasprom je nastavio isporuke gasa Nemačkoj sa 40 odsto kapaciteta prošle nedelje nakon završetka godišnjeg održavanja gasovoda Severni tok 1, uprkos široko rasprostranjenim strahovima u EU da dotok gasa neće biti nastavljen iz političkih razloga. Rusija je više puta insistirala da poštuje sve svoje obaveze prema kupcima.