Kineski Ziđin obećava zeleno rudarstvo u RTB Bor-u pet godina nakon privatizacije

Kineski Ziđin obećava zeleno rudarstvo u RTB Bor-u pet godina nakon privatizacije

Od privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor prošlo je pet godina, a kineski Ziđin, koji posluje u 15 zemalja, beleži rekordnu proizvodnju, pri čemu gotovo četvrtinu te proizvodnje donose srpski rudnici. Kineski vlasnik obećava da će implementirati zelene tehnologije i usmeriti se ka održivom rudarstvu.

Ziđin, koji je prvi rudnik u Kini dobio etiketu „zeleni rudnik“, ističe svoj angažman na primeni ekoloških standarda u svom poslovanju. U prošloj godini, uprkos geopolitičkim krizama i ratnim tenzijama, kompanija je zabeležila rast proizvodnje bakra od preko milion tona i 68 tona zlata, uz petoprocentni porast profita u odnosu na prethodnu godinu.

Održivo rudarstvo i primena zelenih tehnologija predstavljaju ključne prioritete kompanije. Podzemna eksploatacija u rudniku potpuno je automatizovana, dok su na površinskim kopovima dve trećine mehanizacije vozila na struju. Ozelenjavanje kopova postalo je standardna praksa, koja podrazumeva sređivanje kosina, postavljanje mreža i hidrosejanje.

Rudnici smešteni na području planine Ziđin postali su ne samo ekonomski važni, već i turistička destinacija koja doprinosi prihodu čitavog kraja. Obećavaju da će borski rudnici slediti primer Ziđina i postati zelene rudnici, pridržavajući se najviših ekoloških standarda i doprinoseći održivom razvoju lokalne zajednice.