Proizvodnja nafte OPEC-a porasla u septembru uprkos smanjenju u Saudijskoj Arabiji

Proizvodnja nafte OPEC-a porasla u septembru uprkos smanjenju u Saudijskoj Arabiji

Prema nedavnom istraživanju agencije Reuters, otkriveno je da je proizvodnja nafte OPEC-a porasla drugi mjesec zaredom u septembru. Ovaj rast predvodili su Nigerija i Iran, iako su Saudijska Arabija i drugi članovi OPEC+ nastavili svoje napore da smanje proizvodnju kako bi stabilizovali tržište.

Istraživanje je pokazalo da je u prethodnom mesecu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pumpala prosečno 27,73 miliona barela nafte dnevno (bpd), što je povećanje od 120.000 bpd u odnosu na avgust. Važno je napomenuti da ovaj rast sledi nakon povećanja proizvodnje u avgustu, prvog takvog rasta od februara.

Nigerija je igrala značajnu ulogu u vođenju rasta u septembru, uprkos izazovima kao što su krađa nafte i regionalna nesigurnost u njenim naftnim područjima. Takođe, Iran, koji je aktivno povećavao svoju proizvodnju uprkos sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, doprineo je rastu. Proizvodnja nafte u Iranu dostigla je najviši nivo od 2018. godine.

Nigerija je uspela značajno povećati izvoz nafte u septembru bez većih poremećaja u otpremi, povećavši proizvodnju za 110.000 bpd. Zemlja planira dalji oporavak u narednoj godini.

Drugi najveći porast proizvodnje došao je od Irana, sa proizvodnjom od 3,15 miliona bpd, najvišom nivoom od 2018. godine kada su Sjedinjene Američke Države ponovo uvele sankcije Iranu. Analitičari veruju da su veći iranski izvozi rezultat uspešnog izbegavanja američkih sankcija i diskrecije Vašingtona u njihovoj primeni dok obe zemlje teže boljim odnosima.

Istraživanje je takođe otkrilo da je proizvodnja porasla za 80.000 bpd u deset zemalja članica OPEC-a koje su obuhvaćene sporazumima o smanjenju proizvodnje u okviru OPEC+. Saudijska Arabija i drugi članovi Zalivskih država pokazali su snažno pridržavanje dogovorenih smanjenja i dodatnih dobrovoljnih smanjenja.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte, zadržala je proizvodnju blizu 9 miliona bpd u avgustu i septembru, produživši dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 1 milion bpd kako bi pružila dodatnu podršku tržištu.

S druge strane, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati neznatno su povećali proizvodnju, dok je Angola pokazala najveći pad u grupi od 50.000 bpd zbog smanjenja izvoza.

Unatoč ovim promenama u proizvodnji, proizvodnja OPEC-a i dalje zaostaje za ciljanom količinom od oko 700.000 bpd, pretežno zbog ograničenja kapaciteta u Nigeriji i Angoli.

Istraživanje agencije Reuters ima za cilj praćenje snabdevanja tržišta i zasniva se na podacima o transportu koje pružaju eksterni izvori, Refinitiv Eikon podacima o protocima, informacijama kompanija koje prate tokove, kao što su Petro-Logistics i Kpler, i informacijama koje pružaju izvori u naftnim kompanijama, OPEC-u i savetnicima.