Proizvođač Nokia telefona pokreće proizvodnju u Evropi

Proizvođač Nokia telefona pokreće proizvodnju u Evropi

HMD Global Oi, vlasnik licence za pametne telefone brenda Nokia, rekao je u subotu da razvija mogućnosti i procese ove godine kako bi proizvodnju 5G uređaja doveo u Evropu, prenosi Rojters.

Evropa nema veliko prisustvo u proizvodnji pametnih telefona, jer sve velike kompanije, uključujući Apple i Samsung, proizvode svoje telefone u Aziji kako bi smanjile troškove.

HMD sa sedištem u Finskoj rekao je u saopštenju za javnost da sarađuje sa brojnim IT bezbednosnim partnerima na modifikacijama softvera i temeljnom testiranju kao prvim fazama proizvodnje i testiranja pametnih telefona u Evropi.

Kompanija nije otkrila gde u Evropi planira da postavi svoju fabriku.

Evropska unija ohrabruje kompanije da uspostave proizvodnju u ključnim sektorima, uvodeći zakone i nudeći subvencije kao što je blok učinio za poluprovodnike sa Evropskim zakonom o čipovima.

„Iako ne možemo da razgovaramo o konkretnim evropskim subvencijama, sarađujemo sa više strana u javnom i privatnom sektoru u Evropi kako bismo se zalagali za evropsku proizvodnju i istraživanje i razvoj“, rekao je za Rojters direktor marketinga HMD-a Lars Silberbauer.

HMD je 2016. godine potpisao ekskluzivni 10-godišnji ugovor o licenciranju sa kompanijom Nokia Oi, nekada najvećim svetskim proizvođačem telefona, za proizvodnju pametnih telefona i tableta sa brendom Nokia.

Nokia je do tada izgubila rat sa pametnim telefonima i prodala ceo svoj posao sa telefonima Majkrosoftu 2014. Sada se fokusira na opremu za telekomunikacione mreže.

HMD je iskoristio preostale Nokia patente za telefone i proizvodne kapacitete tajvanskog Foxconna da napravi novu liniju pametnih telefona kako bi se takmičila sa drugim proizvođačima jeftinih Android telefona.

Kompanija je takođe u subotu predstavila tri pametna telefona – Nokia G22, Nokia C32 i Nokia C22 – sa trajanjem baterije od tri dana i saopštila da će početi sa popravkom mobilnih telefona u saradnji sa firmom za popravku iFixit.