Shell: Potražnja EU i Velike Britanije za LNG naglo raste

Shell: Potražnja EU i Velike Britanije za LNG naglo raste

EU i Velika Britanija značajno su povećale uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) prošle godine i očekuje se da će se taj trend nastaviti, što će izazvati strukturne promene na globalnom energetskom tržištu, izvestio je britanski energetski gigant Shell u svom LNG izgledu za 2023., objavljenom u četvrtak.

Prema Shell-u, EU i UK su uvezle 121 milion tona LNG-a 2022. godine, što je povećanje od 60% u odnosu na 2021. godinu, jer su se borile da pronađu zalihe nakon što su efektivno izgubile cevovodne tokove gasa iz Rusije.

Evropa je obezbedila snabdevanje LNG-om zbog pada potražnje iz Kine i smanjenja uvoza iz Južne Azije. Međutim, prema Šelu, „brzo rastući apetit Evrope za LNG“ će pojačati konkurenciju na globalnom tržištu za ograničene nove isporuke u naredne dve godine.

U izveštaju se navodi da je povećana evropska potražnja već gurnula azijske spot cene LNG-a na rekordne nivoe blizu 70,5 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (mmBtu), što je izazvalo „nestabilnost na energetskim tržištima širom sveta“.

„Rat u Ukrajini je imao dalekosežne uticaje na energetsku bezbednost širom sveta i izazvao je strukturne promene na tržištu koje će verovatno dugoročno uticati na globalnu industriju LNG. Takođe je podvukao potrebu za strateškijim pristupom – kroz dugoročne ugovore – kako bi se obezbedilo pouzdano snabdevanje kako bi se izbegla izloženost skokovima cena“, rekao je Stiv Hil, izvršni potpredsednik kompanije Shell za energetski marketing.

Globalna trgovina LNG-om dostigla je 397 miliona tona u 2022, što je povećanje od 16 miliona tona u poređenju sa 2021. Shell očekuje da će globalno tržište LNG-a ostati čvrsto do sredine 2020-ih, dok se Evropa i Azija takmiče za snabdevanje.

„U bliskoj budućnosti, očekuje se da će globalno tržište LNG-a ostati zategnuto i izloženo šokovima ponude i potražnje, uz ograničenu ponudu novih ponuda. Biće potrebno više ulaganja u snabdevanje da bi se zadovoljila buduća potražnja za LNG… LNG postaje sve važniji stub evropske energetske bezbednosti, podržan brzim razvojem novih terminala za regasifikaciju“, navodi se u izveštaju.

Shell očekuje da će globalna potražnja LNG-a skočiti na 700 miliona tona do 2040. godine i da će se jaz između ponude i potražnje pojaviti do kasnih 2020-ih.