Poseban tretman za Teslu nije u „interesu“ Indije

Poseban tretman za Teslu nije u „interesu“ Indije

Osnivač grupe za deljenje vožnje Ola rekao je da davanje posebnih podsticaja Tesli u Indiji nije u najboljem interesu zemlje, jer Nju Delhi radi na ubrzanju rasta domaćih šampiona u sektoru električnih vozila.

Bhavish Aggarval, izvršni direktor kompanije Ola koju podržava SoftBank, gura se na novo tržište električnih vozila u zemlji dok zemlja od 1,4 milijarde ljudi prihvata obnovljivu energiju kako bi ograničila emisije fosilnih goriva.

Ola, zajedno sa nekolicinom drugih kompanija, uključujući Reliance Industries Mukesha Ambanija i Hiundai, nedavno je pobedio na tenderu u okviru indijskog programa vrednog 2,4 milijarde dolara za povećanje lokalne proizvodnje baterijskih ćelija.

„Tesla može slobodno da uđe i otvori radnju ovde i proda svoje automobile“, rekao je Agarval za Fajnenšel tajms. „Oni samo žele da budu tretirani drugačije od drugih, što verujem da nije u interesu Indije.

Tesla nije započeo proizvodnju u Indiji. Osnivač Elon Musk je u maju tvitovao da „Tesla neće postaviti proizvodni pogon na bilo koju lokaciju na kojoj nam nije dozvoljeno da prvo prodajemo i servisiramo automobile“. Musk nije odgovorio na zahtev za komentar.

Muskova kompanija za električna vozila doživela je ogroman uspeh u Kini, gde je pomogla u razvoju industrije u nastajanju. Zauzvrat, Peking je kompaniji ponudio podsticaje, uključujući poreske olakšice i kredite sa niskim kamatama.

Iako Maruti Suzuki, podružnica japanskog Suzukija, prodaje više putničkih automobila od bilo koje druge kompanije u Indiji, mnogi strani proizvođači automobila su se borili u Indiji.

U septembru je američki proizvođač automobila Ford odlučio da prekine proizvodnju u Indiji nakon što su njegovi glavni direktori u Indiji dobili kauciju u slučaju navodnog prevare i nakon godina velikih gubitaka u poslovanju.

Vlada premijera Narendre Modija gurala je politiku „Make in India“ i podsticala domaće alternative u odnosu na strane kompanije.

Otkako je Ola lansirana 2010. godine kao aplikacija za vožnju, proširila se na druge usluge, kao što su isporuke, prodaja polovnih automobila i prodaja osiguranja.

Osnovao je Ola Electric, kompaniju za električnu mobilnost, 2017. godine, kupivši holandski pokretač električnih skutera Etergo u maju 2020. za neotkrivenu sumu. Kompanija je sada najveći indijski proizvođač električnih skutera, sa ukupnom prodajom od preko 50.000.

Ona se takmiči sa najvećim indijskim konglomeratima u sektoru električnih vozila. Tata Motors proizvodi i prodaje električne automobile od 2019. godine, iako je tržište i dalje malo i prosečna prodaja iznosi oko 3.000 mesečno, prema kompaniji.

Ola je počela isporuku svojih prvih skutera koji se mogu puniti u decembru 2021. godine, a hiljade kupaca rezervisalo je skutere u julu. Ali nakon što se jedan skuter zapalio u martu, Ola se prisetio serije od 1.400.

Agarval je incident nazvao „izolovanim“, dodajući: „U veoma, veoma retkim slučajevima to se može dogoditi kao što se desilo sa drugim proizvođačima drugih električnih vozila“. On je rekao da Ola sarađuje u vladinoj istrazi pokrenutoj u martu o požarima na električnim skuterima.

On je umanjio niz odlazaka na visokom nivou iz cele grupe, uključujući njenog glavnog operativnog direktora prošlog oktobra. „Imamo veoma jak nivo upravljanja u obe naše kompanije“, rekao je Agarval.

Agarvalovi planovi da ove godine predstavi Olu javnosti takođe su odloženi, pošto globalne tehnološke procene padaju, a američki Fed je povećao kamatne stope.

„Moji napori su da ga izvedem na IPO u narednih godinu dana grubog vremenskog okvira“, rekao je Aggarval. „Ali opet, može da se kreće gore-dole, tržišta su nestabilna.