Poreski krediti za električna vozila u EU dominiraju trgovinskim pregovorima u SAD

Poreski krediti za električna vozila u EU dominiraju trgovinskim pregovorima u SAD

Sjedinjene Države i Evropska unija u ponedeljak su navele napredak u rešavanju zabrinutosti EU u vezi sa američkim klimatskim zakonom kojim bi se električna vozila bloka isključila iz poreskih kredita u SAD, ali nisu uspele da reše to pitanje, piše Rojters.

Oni su objavili zajedničko saopštenje nakon što je treći ministarski nivo Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU (TTC) obećao da će konstruktivno raditi na njegovom rešavanju.

„Priznajemo zabrinutost EU i podvlačimo našu posvećenost da ih konstruktivno rešavamo“, navodi se u saopštenju, uz konstataciju o napretku koji je ostvarila radna grupa osnovana za rešavanje spora.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis nazvao je u ponedeljak diskriminatorski američki Zakon o smanjenju inflacije vredan 430 milijardi dolara i pozvao da se pred kraj godine preduzmu koraci za izmenu zakona. Potrošačima nudi poreske olakšice od 7.500 dolara za nove kupovine Tesla, Forda i drugih električnih vozila proizvedenih u Severnoj Americi za koje EU strahuje da će značajno naštetiti Evropi.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je savet omogućio obema stranama – koje zajedno čine 40% globalne ekonomske proizvodnje – da ostvare „praktičan, konkretan napredak“ u ključnim pitanjima, uključujući suprotstavljanje ruskom ratu u Ukrajini, i rekao da je uveren moglo bi se rešiti pitanje poreskog kredita.

„Svi smo izašli sa ovih sastanaka uvereni da je ovo veoma pozitivan, produktivan put napred i za Evropsku uniju i za Sjedinjene Države“, rekao je on posle šest sati sastanaka u kampusu Univerziteta Merilend u Koledžu Parku, u blizini Vašingtona, D.C.

Dombrovskis je pre sastanka rekao za Dojče vele da novi američki zakon preti da potkopa napredak koji je ostvario godinu dana star transatlantski forum u popravljanju trgovinskih veza između Sjedinjenih Država i 27-članice EU.

„Sa svim našim razgovorima, mi u izvesnom smislu pravimo korak napred, ali sa Zakonom o smanjenju inflacije pravimo dva koraka unazad, tako da moramo da to pomirimo“, rekao je on, iako je posle rekao novinarima da se oseća „blago optimističniji.“

Jedan izvor upoznat sa razgovorima rekao je da se radna grupa utrkuje da postigne dogovor pre nego što neke od mera budu pokrenute sledeće godine. Među ostalim učesnicima su bili američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo, američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai i potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager.

Tokom prošlonedeljne državne posete Vašingtonu, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je za CBS da je to „ubica posla” za Evropu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je Makronu u Vašingtonu da bi moglo doći do „izmena“ zakona kako bi se evropskim zemljama olakšalo učešće u kreditima, ali ostaje nejasno kako će se to postići.

Francuski zvaničnici rekli su da se nadaju da bi izvršna naredba Bele kuće mogla da omogući evropskim zemljama odmor, bez potrebe za revizijama od strane Kongresa, što je potez koji Bela kuća želi da izbegne.

Zakon je takođe izazvao kritike južnokorejskih zvaničnika.

TTC se na svoja prva dva sastanka fokusirao na regulatornu saradnju i predstavljanje jedinstvenog fronta protiv kineskih netržišnih ekonomskih praksi.

Zvaničnici su se u ponedeljak složili oko „zajedničke mape puta“ za procenu pouzdanih tehnologija veštačke inteligencije i formirali radnu grupu za smanjenje istraživačkih barijera u vezi sa naukom i tehnologijom kvantnog računarstva.

Takođe su se složili da podrže projekte povezivanja na Jamajci i Keniji, sa ciljem proširenja takvog posla u drugim trećim zemljama, i obećali su da će unaprediti transparentnost javnih subvencija sektoru poluprovodnika.