Porast izvoza iz EU u Rusiju

Porast izvoza iz EU u Rusiju

Izvoz EU u Rusiju porastao je za 18 odsto u junu u odnosu na prethodni mesec, dostigavši 4,45 milijardi evra (4,57 milijardi dolara), pokazuju spoljnotrgovinski podaci statističke agencije Evrostat.

Ovo je drugi uzastopni mesec da je izvoz u Rusiju porastao, nakon najniže vrednosti u aprilu od samo 2,78 milijardi evra. Međutim, vrednost robe isporučene u Rusiju ostaje znatno ispod cifre iz juna 2021. od 7,21 milijardi evra, pošto je oko 28% izvoza EU ​​u Rusiju i dalje pod sankcijama u vezi sa Ukrajinom.

Kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, Brisel je zabranio izvoz u Rusiju iz EU aviona, ležajeva, tehnologije dvostruke namene, luksuzne robe i drugih proizvoda. Ova ograničenja zadala su trenutni udarac izvozu bloka u Rusiju, jednog od njegovih najvećih trgovinskih partnera prethodnih godina.

Ipak, industrijska oprema je zadržala svoju poziciju najvećeg izvoza EU ​​u Rusiju, pri čemu su u junu isporučene isporuke u vrednosti od 1,12 milijardi evra, što je 21% više u odnosu na maj. Povećana je i ponuda lekova, koja je porasla za 6% na 791 milion evra u odnosu na prethodni mesec i premašila prošlogodišnje brojke za 31,5%. Medicina je sada drugi najveći izvoz EU u Rusiju.

Izvoz parfema i kozmetike iz bloka, isključujući luksuznu robu koja prelazi 300 evra po pojedinačnom artiklu, porastao je u junu za 38 odsto na 108 miliona evra. Isporuke plastike i plastičnih proizvoda porasle su za 16 odsto na 234 miliona evra, a skočile su i isporuke optičkih, mernih, kontrolnih, medicinskih uređaja i instrumenata i električne opreme i komponenti. Međutim, izvoz u svim ovim kategorijama ostaje znatno ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Nemačka ostaje najveći izvoznik iz EU u Rusiju, sa robom u vrednosti od 1,16 milijardi evra isporučenoj u junu, što je povećanje od 5,4 odsto u odnosu na maj. Poljska je skoro udvostručila svoje isporuke Rusiji u odnosu na april-maj na 395 miliona evra, dok je izvoz iz baltičkih zemalja porastao za 34 odsto na mesečnom nivou, na 481 milion evra.

Zbog sankcija, izvoz aviona i avionskih komponenti iz Evrope u Rusiju, koji se 2021. godine približio 3 milijarde evra, pao je na nulu od aprila 2022. Isporuke automobila i auto delova su pale za više od deset puta na godišnjem nivou i iznosile su samo 62 miliona evra u junu.

Rusija je prestala da objavljuje trgovinsku statistiku ubrzo nakon početka operacije u Ukrajini. Međutim, prema izveštaju Banke Rusije krajem jula, koji se poziva na podatke ruskih trgovinskih partnera, ukupan uvoz roba i usluga u zemlju opao je za 22% u drugom kvartalu godine u odnosu na isto vreme 2021. Moskva je više puta rekla da će moći da prevaziđe uticaj sankcija na uvoz i da će se preduzeti mere da se svaka nedostajuća roba zameni robom proizvedenom kod kuće ili dobijenom iz drugih izvora, kao što su Kina, Turska i Indija.

U nacrtu direktive o monetarnoj politici objavljenom ranije ove nedelje, ruska centralna banka je predvidela da će se uvoz, uprkos političkom pritisku, postepeno oporaviti.

„Tempo ovog oporavka odrediće pojava novih mehanizama finansiranja i osiguranja, izgradnja novih logističkih ruta i formiranje novih trgovinskih odnosa. Mehanizam paralelnog uvoza, koji je pokrenut krajem marta, takođe će doprineti rastu uvoza“, naveo je regulator, a prenela agencija RBC.