Kostolac B: Novi blok termoelektrane od 2023

Kostolac B: Novi blok termoelektrane od 2023

Poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani „Kostolac B“, koji bi trebalo da bude priključen na elektroenergetsku mrežu u septembru 2023, stigao je brodom na gradilište u Kostolcu, preneo je Sputnik.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je sa ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovala isporuci nove opreme, istakla je da je poslednji kontingent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka koji će Srbiji doneti visok stepen efikasnosti u proizvodnji električne energije.

Đedovićeva i Čen su ukazale na značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

„Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije (EPS), što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma važno, kako za građane tako za i privredu“, rekla je Đedovićeva.

Ambasadorka Čen Bo je navela da je izgradnja bloka B3termoelektrane Kostolacznačajna za razvoj Srbije, posebno zaproizvodnju strujei bezbednost energije.

„Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku“, kazala je ambasadorka Kine.

Novi blok, snage 350 megavata, jedna odnajvećih investicijau domaćem energetskom sektoru, vredna 618 miliona dolara.

Veći deo sredstava za finansiranje projekta, 85 odsto, obezbeđena su iz dugoročnih kredita kineske „Eksim“ banke, dok je 15 odsto obezbedio EPS.