OPEK+ razmatra smanjenje proizvodnje nafte za najmanje milion barela dnevno

OPEK+ razmatra smanjenje proizvodnje nafte za najmanje milion barela dnevno

Proizvođači nafte iz OPEK+ planiraju smanjenje proizvodnje za najmanje milion barela dnevno početkom sledeće godine, predvođeni Saudijskom Arabijom, koja će prekoračiti svoje dobrovoljno dodatno smanjenje. Preliminarni dogovor o ovom smanjenju, koje bi uključivalo produženje dobrovoljnog smanjenja od 1 milion barela dnevno u Saudijskoj Arabiji, postignut je uoči virtuelnog sastanka OPEK+ zakazanog za četvrtak. Iako detalji o doprinosu drugih članica još nisu jasni, analitičari predviđaju da bi rezovi mogli iznositi između 1 i 2 miliona barela dnevno u prvom kvartalu 2024. godine.

Fokus na planovima za 2024. dolazi u trenutku kada su cene nafte pale sa skoro 98 dolara krajem septembra, a zabrinutosti zbog slabijeg ekonomskog rasta u 2024. godini dodatno podržavaju planovi za smanjenje proizvodnje. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozira usporavanje rasta tražnje nafte u 2024. godini. Unatoč teškim diskusijama, odlaganjem sastanka OPEK+ izazvanim neslaganjem oko proizvodnih kvota za afričke proizvođače, grupa planira virtuelni sastanak ministara OPEK-a u četvrtak u 11:00 GMT i širi sastanak OPEK+ u 14:00 GMT.

Referentne fjučerse na naftu Brent su u četvrtak porasle za 1,02% na 83,95 dolara po barelu u 12:21 GMT, na putu za treći dan rasta zbog očekivanja novih rezova od OPEK+.

Sastanak OPEK+ poklapa se sa otvaranjem klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP28 čiji je domaćin članica OPEK-a Ujedinjeni Arapski Emirati.