Nvidia je upravo zaradila 6 milijardi dolara zbog ekspanzije veštačke inteligencije

Nvidia je upravo zaradila 6 milijardi dolara zbog ekspanzije veštačke inteligencije

Okvirno tri meseca nakon što se pridružila Apple-u, Amazonu, Guglu i Majkrosoftu među svetskim kompanijama vrednim trilion dolara – na krilima ekspanzije veštačke inteligencije – Nvidia sada zarađuje mnogo više novca nego ikada ranije. Kompanija je od maja ostvarila prihod od 13,5 milijardi dolara, objavljeno je u izveštaju o zaradi u drugom kvartalu 2024. godine, uz neviđenu potražnju za njenim generativnim AI čipovima koji su prevazišli sve poteškoće koje je mogla imati pri prodaji GPU-a za desktop i laptop računare u sve manjoj industriji računara.

Data centar je ostvario rekordnih 10,32 milijarde dolara tog prihoda, što se više nego udvostručilo u samo jednom kvartalu, a Nvidia je kao rezultat toga ostvarila profit od 6,188 milijardi dolara — 843 procenta više u odnosu na prethodnu godinu, kada se poredi isti kvartal. I dok igrama nedostaje više od milijardu dolara od maksimuma pandemije, realan porast je 22 procenta u odnosu na prethodnu godinu na 2,48 milijardi dolara prihoda. Nvidia saopštava da veruje da je igranje igara ponovo u porastu, uz neodređenu priliku za nadogradnju za igrače – i kaže da 20 odsto baze za instalaciju sada ima RTX 3060 ili bolju grafiku.

Nvidia predviđa prihod od 16 milijardi dolara za naredni kvartal, što je još jedan skok zbog AI. „Očekujemo da će sekvencijalni rast u velikoj meri biti vođen datacentrom“, kaže finansijski direktor Nvidije Colette Kress u izveštaju o zaradi. Cena akcija kompanije skočila je 8,5 odsto u trgovanju posle zatvaranja berze. Sledeći AI čip kompanije, GH200, dolazi sredinom 2024. po nepoznatoj ceni, tako da će potražnja u sledećem kvartalu i dalje biti za postojećim AI čipovima.

„Naša ponuda u narednih nekoliko tromjesečja će nastaviti da raste kako skraćujemo vreme ciklusa isporuke i radimo sa našim partnerima za nabavku na povećanju kapaciteta“, kaže Kress, dodajući da će Nvidijin L40 GPU „pomoći u rešavanju rastuće potražnje za procesorima“. Nvidijini glavni rivali Intel i AMD još uvek nemaju ubedljive odgovore na Nvidijin generativni AI silicijum. AMD-ov MI300 bi mogao da počne da stiže već u četvrtom kvartalu, koji će biti postavljen početkom 2024. I AMD i Intel takođe bar privremeno pokušavaju da konkurišu Nvidijinim AI čipovima za servere, ali i u procesore za široku upotrebu, u korisničkim računarima. Kako je to rekao izvršni direktor Intela Pat Gelsinger: „Ugradićemo AI u svaku platformu koju proizvedemo.“ Slično, Izvršna direktorka AMD-a Lisa Su za Forbes još u maju je izjavila: „Ako pogledate petogodišnji plan, videćete AI u svakom pojedinačnom proizvodu u AMD-u, i to će biti najveći pokretač rasta“.