Nemcima zabranjeno korišćenje efikasnih đubriva

Nemcima zabranjeno korišćenje efikasnih đubriva

Poljoprivrednici u najmnogoljudnijoj nemačkoj državi moraju ozbiljno da obuzdaju svoju upotrebu efikasnih tehnika đubrenja pod novim nizom ograničenja koja očigledno imaju za cilj da učine industriju „zelenom“.

Od četvrtka, farmeri u Severnoj Rajni-Vestfaliji moraju da koriste 20% manje nitratnog đubriva u oblastima za koje se smatra da imaju „problematične“ nivoe hemikalije – oznaka koja sada obuhvata trećinu iskoristivog poljoprivrednog zemljišta u pokrajini.

Čini se da pravila nisu popularna kod nekih lokalnih farmera i političkih zvaničnika. Erih Gusen, potpredsednik Rajnskog poljoprivrednog udruženja, upozorio je da će novi propisi značiti niži kvalitet useva, nagoveštavajući da farmeri neće prihvatiti pravila bez borbe. „Postoji veliko ogorčenje među poljoprivrednicima, što nas zaista uznemirava! rekao je on nemačkom listu Bild u četvrtak.

„Ako je polju pšenice potrebno 200 kg đubriva za optimalan prinos, farmeri bi sada bili primorani da koriste 40 kg manje. To znači pad prinosa i patiti kvalitet pšenice!“ Gusen je objasnio.

Tajming mere – koji dolazi neposredno pre Božića sa malo unapred obaveštenja – takođe izgleda da će maksimizirati neprijatnosti, jer će napori da se založi za izuzeće pred lokalnom birokratijom biti odloženi zbog odmora i drugih tehničkih detalja.

Ministarka poljoprivrede i zaštite potrošača Severne Rajne-Vestfalije Silke Gorisen opisala je proširenje oblasti sa niskim sadržajem nitrata u poslednjem trenutku kao „korak unazad“. Gorisen je tvrdila da je dugo tražila izuzetke za konstitutivne farmere koji su se već pokazali odgovornim gospodarima zemlje.

Slična inicijativa koja je u toku u Holandiji u poslednjih nekoliko meseci naišla je na visok stepen lokalnog otpora. Amsterdam navodno nastoji da otkupi ili nasilno zatvori čak 3.000 farmi kako bi ispunio ekološke ciljeve EU, iako zagovornici poljoprivrede u zemlji tvrde da imaju neke od najnaprednijih, održivih poljoprivrednih tehnika poznatih čovečanstvu.