Nemci su smanjili potrošnju gasa

Nemci su smanjili potrošnju gasa

Potrošnja prirodnog gasa u Nemačkoj je pala u prvoj polovini ove godine, izvestio je u utorak Rojters pozivajući se na udruženje elektroprivrede BDEV.

Zemlja je potrošila skoro 15 odsto manje prirodnog gasa u poređenju sa istim periodom 2021. godine, uglavnom zbog daleko blažeg prolećnog vremena, navodi se u izveštaju. Čak i nakon prilagođavanja temperaturnim efektima, pad je i dalje iznosio 8%, navodi se u izdanju.

BDEV je istakao da su mnogo više cene energije, slabiji ekonomski rast i povećana lična motivacija za uštedu energije takođe mogli da doprinesu padu.

U junu je potrošnja gasa bila skoro četvrtina manja nego u istom mesecu prošle godine, prema BDEV. Ipak, udruženje je primetilo da bi skoro sva domaćinstva i javne zgrade mogle da učine više na smanjenju potrošnje, kao što je smanjenje grejanja za stepen ili dva zimi.

Statistika je takođe pokazala da proizvodnja električne energije iz gasa u zemlji opada od sredine 2021. godine. U prvoj polovini 2022. gasne elektrane su proizvele oko 12 odsto manje električne energije nego u istom periodu prošle godine, napominje BDEV.

U ponedeljak je objavljeno da je Berlin od kraja jula prestao da osvetljava oko 100 javnih zgrada i istorijskih znamenitosti kako bi uštedio energiju. Gradske vlasti saopštile su da ukupno 150 zgrada više neće biti osvetljene noću.