Realne plate padaju u Velikoj Britaniji

Realne plate padaju u Velikoj Britaniji

Realne plate u Britaniji su, nakon uzimanja u obzir inflacije, pale za 3% godišnje u periodu od aprila do juna, pokazuju podaci britanske kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) objavljeni u utorak.

„Prava vrednost plata nastavlja da opada. Ne računajući bonuse, on i dalje opada brže nego bilo kada od kada su uporedivi podaci počeli 2001. godine“, rekao je Daren Morgan, direktor ekonomske statistike ONS-a, a citira CNBC.

Prema podacima ONS-a, prosečna plata, bez bonusa, porasla je za 4,7 odsto. Međutim, troškovi života su praktično izbrisali efekat ovih dobitaka na kupovnu moć, jer su tokom ovog perioda porasli zbog viših troškova energije i hrane.

Inflacija u Velikoj Britaniji je u junu porasla na 40-godišnji maksimum od 9,4%, a stručnjaci predviđaju da će porasti iznad 13% do oktobra. U izveštaju objavljenom prošle nedelje, Kongres sindikata (TUC) kaže da bi povećanje plata u zemlji moglo do tada da zaostane za inflacijom za skoro 8%, što bi bio najveći pad realnih plata u Velikoj Britaniji u poslednjih 100 godina.