Nemački izvoz u Kinu opao uprkos ukidanju karantina

Nemački izvoz u Kinu opao uprkos ukidanju karantina

Nade nemačkih izvoznika u oživljavanje trgovine sa Kinom nakon što je Peking naglo ukinuo svoju strogu politiku „nultog-COVID-a” u decembru nisu se ostvarile početkom godine, pokazali su u utorak podaci saveznog zavoda za statistiku, preneo je Rojters.

Izvoz u Kinu je u januaru pao za 7,1 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, na 7,4 milijarde evra (7,90 milijardi dolara).

Poređenja radi, izvoz u Sjedinjene Države porastao je za 20,8% na 12 milijardi evra, pri čemu je najveća svetska ekonomija zadržala svoje mesto kao najvažniji kupac robe proizvedene u Nemačkoj.

Posle tri godine strogih ograničenja pandemije u Kini tokom kojih su fabrike i luke u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji zatvorene, nemački izvoznici su se nadali snažnijem početku 2023. sa najvažnijim trgovinskim partnerom zemlje.

Dok je prošle godine između dve zemlje trgovano robom u vrednosti od oko 298 milijardi evra, izvoz nemačke robe u Kinu porastao je za samo 3,1 odsto, na oko 107 milijardi evra.

Nemačka je, pak, iz Kine uvezla robe u vrednosti od 191 milijardu evra, za trećinu više nego 2021.

Sve u svemu, Nemačka je imala trgovinski deficit sa Kinom od oko 84 milijarde evra 2022. godine, situaciju koju je nemački ministar finansija Kristijan Lindner nazvao „opasnim razvojem događaja“.