Nemačke banke se spremaju za neizvršenje obaveza u vezi sa energijom

Nemačke banke se spremaju za neizvršenje obaveza u vezi sa energijom

Očekuje se da će banke u Nemačkoj odvojiti dodatna sredstva kako bi mogle da se izbore sa potencijalnim porastom neplaćanja ako Rusija prekine isporuke prirodnog gasa, izjavilo je nekoliko visokih bankarskih zvaničnika, piše Blumberg.

U slučaju potpune obustave isporuke ruskog gasa, predviđa se da će najveća evropska privreda pasti u recesiju i od zajmodavaca će se tražiti da podstaknu korporativne zajmove sa više kapitala, izjavio je čelnik BNP Paribas Nemačke Luc Diderihs, kako navode mediji. On je ponovio komentare glavne finansijske službenice Commerzbank Betine Orlopp objavljene tokom vikenda u intervjuu za nedeljnik Focus Monei.

Visoke ličnosti u finansijskoj industriji su navodno zabrinute zbog planiranog održavanja gasovoda Severni tok, ključne gasne rute koja povezuje Nemačku sa Rusijom, pošto je nekoliko zvaničnika EU bacilo sumnju na potencijalno obnavljanje snabdevanja.

Oba niza gasovoda će obustaviti rad zbog godišnjih remontnih radova od 11. do 21. jula, saopštio je operater prošle nedelje, dodajući da je isključenje prethodno dogovoreno sa svim partnerima.

Mere predostrožnosti koje su preduzeli nemački zajmodavci suočeni sa potencijalnim ekonomskim posledicama koje proističu iz aktuelnog rata sa sankcijama između Rusije i Zapada do sada su bile niže od velikih rezervi koje su gomilali na vrhuncu pandemije Covid-19.

Nemačka je u velikoj meri zavisna od kontinuiranog uvoza energije iz Rusije i potpuni gubitak pristupa snabdevanju teško bi pogodio ekonomiju zemlje. Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Šiving je navodno rekao da će takav događaj izazvati „duboku recesiju“.