Britanski ministri odbili zahtev za pomoć u otvaranju fabrike đubriva

Britanski ministri odbili zahtev za pomoć u otvaranju fabrike đubriva

Vlada Velike Britanije odbila je zahtev za zajam do 10 miliona funti od konzorcijuma koji želi da ponovo otvori jednu od poslednjih britanskih fabrika đubriva.

UK Nitrogen, grupa investitora koju podržava Lord Ričard Denat – bivši šef britanske vojske – u pregovorima je sa CF Industries, vodećim američkim proizvođačem hranljivih materija za useve, da kupi svoju fabriku Ince u Češiru, koja je zatvorena od prošlog septembra.

Nekoliko fabrika đubriva je zatvoreno prošle jeseni pošto su cene gasa porasle širom sveta, što je proizvodnju učinilo neekonomičnom.

To je izazvalo poremećaj u industriji bezalkoholnih pića i među dobavljačima mesa koji koriste ugljen-dioksid — nusproizvod proizvodnje đubriva — za omamljivanje životinja pre njihovog klanja.

CF Industries je ponovo otvorio svoju fabriku u Bilingemu, u Tisajdu, tek nakon što je vlada istupila sa tronedeljnim paketom podrške. Kompanija je prošlog meseca objavila da će zatvoriti fabriku Ince u avgustu, što je dovelo do gubitka oko 350 radnih mesta.

UK Nitrogen insistira na tome da „uopšte ne traži nikakav novac poreskih obveznika“ za kupovinu fabrike Ince, već samo traži pomoć da se ponovo pokrene.

Međutim, Fajnenšel tajms je utvrdio da je grupa tražila zajam od između 5 i 10 miliona funti od vlade da bi nastavila sa dogovorom.

Na sastanku sa UK Nitrogenom 27. juna, Li Rouli, mlađi ministar privrede, odbio je zahtev konzorcijuma za zajam, prema jednom insajderu vlade. „Vlada veruje da je ovo pitanje koje tržište treba da reši“, rekao je portparol vlade.

Pristalice sporazuma tvrde da bi trajno zatvaranje Ince-a smanjilo zalihe đubriva u Velikoj Britaniji za farmere, oslabilo prehrambenu industriju u zemlji, kao i predstavljalo rizik za buduće dobavljače CO₂.

„Rat [u Ukrajini] je istakao važnost đubriva“, rekao je jedan. „Ruske sankcije će uticati na dostupnost đubriva. Snabdevanje će u zimu biti prilično nepouzdano.“

UK Nitrogen je rekao da bi, ako vlada nastavi da odbija da daje zajam, i dalje mogla da prikupi dodatni kapital, ali da će bilo kakav ugovor morati da bude potpisan uskoro.

„Vreme je ključno jer je deklaracija o višku zaposlenih u Inceu očigledno dovela do potencijalnog gubitka osoblja do sredine avgusta“, saopštio je konzorcijum. „Razmotrićemo naše opcije u naredne dve nedelje. Posle toga će biti veoma izazovno.”

UK Nitrogen se sastoji od kompanija za proizvodnju đubriva, privatnih kompanija i pojedinaca sa visokim neto vrednostima. Konzorcijum je rekao da privremeni zajam za pokrivanje početnih troškova na kraju neće koštati poreske obveznike ništa jer će biti otplaćen.

Dok je Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja bilo u velikoj meri saosećajno, odluka je na Odeljenju za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, koje je odlučno odbilo ponudu za kredit.

CF Industries je rekao: „[Razgovarali smo] sa nekoliko strana. Tokom tih diskusija, ni u jednom trenutku do sada nije izgledalo da će parametri bilo koje transakcije — predloženi ili navedeni — obezbediti dugoročnu budućnost Ince proizvodnog pogona i njegovih zaposlenih.