Nemačka povećala tempo akumulacije gasa za zimu

Nemačka povećala tempo akumulacije gasa za zimu

Nemačka se vratila na odgovarajući tempo akumulacije prirodnog gasa, ali je malo verovatno da će uspeti da dostigne planirane količine rezervi za 1. novembar, prenosi Rojters.

Zaključno sa 23. julom ukupan obim rezervi bio je 65,9 odsto, a trenutni cilj je da do 1. septembra dostigne 75 odsto, saopštio je šef regulatornog tela Bundesnetzagentur Klaus Miler.

Ministarstvo ekonomije je prošle nedelje, nakon što je ruski gasovod „Severni tok-1” nastavio sa radom, povećalo planirane ciljeve za punjenje skladišta. Novi ciljevi su 75% do jeseni, 85% do 1. oktobra i 95% do 1. novembra.

Muler je, sa svoje strane, napomenuo da ne veruje u mogućnost da do novembra dostigne 90-95 odsto popunjenosti, a sa sadašnjim obimama rada Severnog toka-1, u najboljem slučaju, biće moguće dostići 80-85. %.

U paketu mera za energetsku bezbednost koje je obezbedila Vlada, nalazi se i dozvola za korišćenje mrkog uglja i određena pravila i preporuke za privatne potrošače.

Evropska komisija je predložila novi zakonodavni instrument i plan smanjenja potražnje za gasom za smanjenje upotrebe gasa u Evropi za 15 odsto do sledećeg proleća.