Nastavljen tender za nabavku 25 tramvaja u Beogradu

Nastavljen tender za nabavku 25 tramvaja u Beogradu

Nakon niza preokreta i pravnih trzavica, tender za nabavku 25 tramvaja za gradski prevoz u Beogradu nastavljen je, objavljeno je danas na Portalu javnih nabavki. Novi rok za dostavljanje ponuda je 27. maja u 8:30 časova, dok je otvaranje ponuda zakazano za isti dan, pola sata kasnije.

Republička komisija je donela konačno rešenje kojim odbija zahtev za zaštitu prava ponuđača koji je podneo poljski proizvođač šinskih vozila „PESA Bidgoszcz SA“. Ova odluka omogućava nastavak procesa nabavke tramvaja za GSP Beograd.

Poljska firma je neuspešno pokušala da stopira nabavku tramvaja u Beogradu podnošenjem žalbe Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Međutim, Komisija je odbacila zahtev poljske kompanije, navodeći kao razloge nedostatak plaćene takse predviđene zakonom i nedostatak informacija o punomoćniku u Srbiji.

Osim promene roka za dostavljanje ponuda i otvaranje istih, nova objava na Portalu javnih nabavki donela je i promene u osobi za kontakt za uvid u tramvajsku infrastrukturu.

Podsetimo, suspenzija tendera početkom maja usledila je nakon zahteva poljske kompanije „PESA Bidgoszcz SA“. Istog dana kada je odbačen zahtev poljske firme, istekao je i prvobitno utvrđeni rok za dostavljanje ponuda.

Prema podacima iz rešenja Komisije, Grad Beograd je za javnu nabavku 25 tramvaja predvideo skoro 140 miliona evra, što daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope.

Odluku o raspisivanju tendera za nabavku 25 tramvaja doneo je Privremeni organ Grada Beograda na telefonskoj sednici.