Najveći svetski proizvođač nikla prenosi deo proizvodnje u Kinu

Najveći svetski proizvođač nikla prenosi deo proizvodnje u Kinu

Ruski rudarski gigant Norilsk Nickel će premestiti deo proizvodnje topljenja bakra u Kinu nakon pritiska zapadnih sankcija, rekao je izvršni direktor kompanije Vladimir Potanin u intervjuu za Interfaks u ponedeljak.

SAD i Velika Britanija ciljale su na aluminijum, bakar i nikl ruskog porekla u pokušaju da smanje prihode Moskve od izvoza.

„Ovaj pritisak [sankcija] nas je naterao da razmišljamo o tome kako da na pravi način dovedemo našu robu do distributivnog tržišta“, rekao je Potanin za novine, dodajući da je „jedno od ovih nestandardnih rešenja prebacivanje dela proizvodnje na tržišta direktne potrošnje.”

Biznismen je istakao da će Norilsk Nickel stvoriti zajedničko preduzeće u Kini za izgradnju nove fabrike, čija se izgradnja očekuje sredinom 2027. godine, i da će je snabdevati sa oko 2 miliona metričkih tona koncentrata bakra godišnje.

Prema Potaninovim rečima, finalni proizvod će se prodavati kao kineski, a „kinesku robu je mnogo teže sankcionisati u Kini nego rusku robu koja dolazi u Kinu“.

Inicijativa bi navodno takođe zaštitila izvoz kompanije od rastućeg pritiska sankcija na finansijske transakcije sa Rusijom. „Naselja su jedna od najvećih prepreka čak i u prijateljskim jurisdikcijama, ne dozvoljavaju izvoznicima i uvoznicima da normalno rade“, tvrdi Potanin.

Prema nedavnom izveštaju Bloomberga, kao deo odstupanja od američkog dolara u naseljima, Norilsk nikl prodaje metal na spot tržištu u juanima koristeći mešavinu cena u Londonu i Šangaju.

Potanin je takođe rekao Interfaksu da kompanija želi da dobije pristup kineskim tehnologijama baterija kako bi povećala domaću proizvodnju.

Kina je postala glavna destinacija za izvoz ruske robe nakon zapadnih sankcija. Ovog meseca, SAD i Velika Britanija zabranile su berzi metala da prihvataju novi aluminijum, bakar i nikl ruskog porekla i zabranili uvoz tih metala.

Međutim, Kremlj je opisao nove sankcije kao oružje koje seče u oba smera, tvrdeći da će se „nezakonita“ ograničenja suprotstaviti zemljama koje su ih uvele.

Rusija trenutno čini 6% svetske ponude nikla, 5% aluminijuma i 4% bakra. Prema Forbsu, većina analitičara se slaže da će nove sankcije dovesti do povećanja ruskih isporuka metala Kini.

Očekuje se da će Kina, najveći svetski potrošač bakra, činiti više od polovine prodaje metala Norilskog nikla, kaže Potanin.