Nafta se spušta ispod 90 dolara, strahovi od recesije rastu

Nafta se spušta ispod 90 dolara, strahovi od recesije rastu

Cene nafte su se u sredu naglo spustile, spustivši se ispod nivoa viđenog pre ruske invazije na Ukrajinu, pošto su loši podaci o kineskoj trgovini podstakli zabrinutost investitora o rizicima od recesije, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su pali ispod 90 dolara po barelu, prvi put od 8. februara. Američka nafta Vest Tekas Intermediate oslabila je za 4,94 dolara, ili 5,7%, na 81,94 dolara, što je najniži nivo od januara.

„Trenutno tržište zasniva svoju zabrinutost o tome šta će se dogoditi zbog naglo viših cena energije u Evropi, usporavanja tražnje u Evropi i rasta kamatnih stopa“, rekao je Fil Flin, analitičar Price Futures Group.

Predviđeno je da će nekoliko svetskih centralnih banaka zadržati povećane stope kako bi se borile protiv inflacije, ali ekonomisti kažu da su Sjedinjene Države u boljoj poziciji da prebrode oluje. To je podiglo dolar na 24-godišnji maksimum u odnosu na jen i 37-godišnji maksimum u odnosu na sterling. Jači dolar vrši pritisak na cene nafte, pošto se većina prodaje nafte širom sveta obavlja u dolarima.

Očekuje se da će Evropska centralna banka naglo podići kamatne stope na sastanku u četvrtak. Sledi sastanak Federalnih rezervi SAD 21. septembra.

Banka Kanade povećala je kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena na 14-godišnji maksimum u sredu, kao što se očekivalo, i saopštila da će referentna stopa morati da poraste još više jer se bori protiv besne inflacije.

Slabi kineski ekonomski podaci i stroga politika nulte pandemije COVID-19 dodatno su povećali zabrinutost u pogledu potražnje. Njen uvoz sirove nafte u avgustu je opao za 9,4% u odnosu na godinu ranije, pokazali su carinski podaci.

Cene su privukle određenu podršku ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi izvoz nafte i gasa iz zemlje ako se uvedu ograničenja cena.

Evropska unija je predložila da se ruski gas ograniči samo nekoliko sati kasnije, što je povećalo rizik od racionisanja u nekim od najbogatijih zemalja sveta ove zime. Ruski Gasprom zaustavio je tokove iz gasovoda Severni tok 1, prekinuvši značajan procenat snabdevanja Evropi.

Agencija za kreditni rejting Fič saopštila je u utorak da zaustavljanje gasovoda Severni tok 1 povećava verovatnoću recesije u zoni evra.

Očekuje se da će zalihe sirove nafte u SAD pasti četvrtu sedmicu zaredom, pa će, prema procjenama, u sedmici do 2. septembra pasti za oko 733.000 barela, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa. Američki institut za naftu objavljuje svoj izveštaj u sredu, dan kasnije nego inače, zbog državnog praznika u ponedeljak.