Moldavija nema sredstava da plati ruski gas u avgustu

Moldavija nema sredstava da plati ruski gas u avgustu

Šef moldavske kompanije „Moldovagaz“, koju zapravo kontroliše ruski „Gasprom“, Vadim Čeban rekao je da neće moći da plati ruski gas potrošen u avgustu – nema dovoljno novca, prenosi „Evropska istina“.

„Odmah mogu da kažem da nećemo moći da platimo. Zatvorićemo jul, a avans za avgust sigurno nećemo moći da platimo“, rekao je on i dodao da je kompanija već tražila od dobavljača da odloži plaćanje. , ali nije dobio odgovor.

Moldovagaz očekuje da će u četvrtom kvartalu 2022. godine, prema ugovoru, biti primenjena drugačija formula cena, zbog čega će se otkupna cena značajno smanjiti.

Čeban nije odgovorio na pitanje šta će biti ako Gasprom ne pristane na odlaganje. On je samo napomenuo da se trenutna situacija razvila zbog objektivnih uslova moldavskog zakonodavstva, a akcionari to treba da uzmu u obzir.

„Obim u avgustu nije tako veliki. Mislim da bi svi akcionari trebalo da vode računa o tome. Pogotovo što vlada ima razumevanja i volja je da odloži plaćanje PDV-a“, dodao je Čeban.

Pre vas, Nacionalna regulatorna agencija za energetiku Moldavije (NARE) povećala je tarifu za gas sa 18,62 leja na 23 leja po kubnom metru. Moldovagaz je zatražio povećanje tarife na 29,48 leja po metru kubnom, pozivajući se na odstupanja u tarifi, kao i na činjenicu da je cena gasa kupljenog u avgustu 1.458 dolara, au septembru – 1.692 dolara za hiljadu kubnih metara.

NARE je, izračunavajući tarifu, baziran na prosečnoj otkupnoj ceni u 2022. od 899 dolara za hiljadu kubnih metara. Objasnili su da metodologija obračuna tarifa ne dozvoljava uključivanje potencijalne nabavne cene.

Kao rezultat toga, Moldovagaz je zatražio od Gasproma da odloži plaćanje i apelovao je Nacionalnoj komisiji za vanredne situacije sa zahtevom za odlaganje plaćanja PDV-a. Kompanija je takođe predložila da toplane i elektroprivrede pređu na plaćanje gasa unapred.

Zavisnost Moldavije od Gasproma je već krajem prošle godine rezultirala krizom.

U oktobru 2021, Gasprom je rekao da nije primio uplatu od Moldavije i da će prekinuti isporuke gasa ako novac ne stigne u roku od 48 sati. Moldavija je 29. oktobra postigla sporazum sa ruskim Gaspromom da produži prethodni ugovor o snabdevanju na 5 godina na osnovu formule cene gasa koju je predložio Kišinjev.