Mercedes-Benz ističe neizvesnost na tržištu

Mercedes-Benz ističe neizvesnost na tržištu

Grupa Mercedes-Benz nadmašila je procenu analitičara sa godišnjom zaradom od 20,5 milijardi evra i većim prihodom, saopštio je u petak proizvođač premijum automobila, ali je upozorio na niže zarade u ovoj godini zbog ekonomske neizvesnosti, piše Rojters.

Proizvođač automobila, jedna od retkih nemačkih kompanija koja se pridržava svojih ciljeva za 2022. i čak je povećala prognozu profita prošlog oktobra uprkos nestabilnom okruženju, dostigla je svoju prognozu prilagođenog prinosa na prodaju od 13%-15% u sektoru automobila, izveštavajući o 14,6 % marže.

Ipak, kompanija je prognozirala niži prilagođeni prinos od 12%-14% na prodaju za automobilsku diviziju u 2023. i zaradu grupe nešto ispod 2022. godine, čak i uz očekivanu prodaju jedinica Mercedes-Benz automobila na istom nivou.

Mercedes-Benz je rekao da će takođe predložiti dividendu od 5,20 evra po akciji, u odnosu na 5 evra prošle godine, što iznosi ukupnu isplatu od 5,6 milijardi evra.

U Evropi su pristigle porudžbine bile spore, a prodaja na kineskom tržištu bila je slaba zbog ograničenja COVID-19 u četvrtom kvartalu, navodi se u saopštenju kompanije, dodajući da je potražnja u Sjedinjenim Državama i dalje velika.

Ipak, očekuje se da će prodaja vrhunskih vozila, koja je zabeležila posebno snažan rast 2022. godine i pomogla proizvođaču automobila da prevaziđe rastuće troškove, blago porasti ove godine.

Zarada kompanije u četvrtom kvartalu iznosila je 5,4 milijarde evra, što je iznad procena analitičara koje je Refinitiv anketirao od 5 milijardi evra.

Kompanija, koja se u četvrtak obavezala da će otkupiti do 4 milijarde evra akcija do 2025. godine, prijavila je prilagođeni protok slobodnog novca u svom industrijskom poslovanju od 9,29 milijardi evra, što je 8% manje u odnosu na prošlu godinu.