Kvartalni profit Tesle nadmašuje procene

Kvartalni profit Tesle nadmašuje procene

Tesla Inc (TSLA.O) je u sredu prijavila kvartalni profit veći od očekivanog, jer je niz povećanja cena njegovih najprodavanijih električnih vozila pomogao da se prevaziđu izazovi u proizvodnji, što je povećalo njene akcije za 4% u produženom trgovanja, prenosi Rojters.

„Sa svim fabrikama u Fremontu i Šangaju koje postižu svoje najveće proizvodne mesece ikad i rast nove fabrike, fokusirani smo na rekordnu drugu polovinu 2022. godine“, navodi Tesla u saopštenju.

Tesla je saopštio da je oko 75% svojih kupovina bitkoina pretvorio u fiat valutu, što je dodalo 936 miliona dolara gotovine u njen bilans stanja.

Proizvođač električnih vozila je objavio prilagođeni profit od 2,27 dolara po akciji u odnosu na konsenzusne procene analitičara od 1,81 dolara.

Njena bruto marža u automobilskoj industriji pala je na 27,9%, u odnosu na godinu ranije i prethodni kvartal, usred inflatornog pritiska.

Kompanija je ove godine nekoliko puta podigla cene svojih automobila kako bi se izborila sa većim troškovima litijuma koji se koristi u baterijama i aluminijuma koji se koristi za karoseriju, zajedno sa drugim sirovinama.

Glavni izvršni direktor Elon Musk rekao je, međutim, da će Tesla sniziti cene kada se inflacija ohladi.

Ukupni prihod je pao na 16,93 milijarde dolara u drugom kvartalu sa 18,76 milijardi dolara u prethodnom kvartalu, čime je prekinut niz rekordnih prihoda u poslednjim kvartalima, jer se borio da zadovolji potražnju za svojim električnim automobilima zbog zatvaranja fabrike u Šangaju i proizvodnih izazova u nove biljke.

Analitičari su očekivali prihod od 17,10 milijardi dolara, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Tesla se priprema za potencijalnu recesiju i sve veću konkurenciju rivala. Takođe se suočava sa izazovima značajnog povećanja proizvodnje u drugoj polovini, nakon što su kineska blokada pogodila proizvodnju kompanije i njenih dobavljača.

Musk je takođe rekao da se Tesline nove fabrike u Teksasu i Berlinu bore da povećaju proizvodnju, nazivajući ih „gigantskim pećima novca“ koje gube milijarde dolara.

Musk je rekao da je u junu imao „super loš predosećaj o ekonomiji“ i počeo je da otpušta.