Švajcarska sankcioniše rusko zlato

Švajcarska sankcioniše rusko zlato

Švajcarska, veliki globalni centar za preradu zlata, uvela je embargo na plemeniti metal iz Rusije, nakon slične zabrane EU prošlog meseca.

„Nove mere se pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije. Usluge u vezi sa ovom robom su takođe zabranjene“, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Saveznog veća Švajcarske u sredu.

Švajcarska, koja nije članica Evropske unije, uvela je ograničenja „u skladu sa najnovijim sankcijama EU na zlato i proizvode od zlata“, navodi se u saopštenju.

EU je odobrila sedmu rundu sankcija Moskvi u julu kao odgovor na tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. Osim ograničenja na zlato, Švajcarska je zamrznula i imovinu najveće ruske banke Sberbanke.

U maju je Švajcarska kupila tri tone ili 200 miliona dolara vrednog ruskog zlata, što je navodno bila prva takva kupovina od februara.

Zlato je stiglo iz Velike Britanije, ali je imalo takozvanu rusku oznaku porekla, saopštila je švajcarska carina. Prema Blumbergu, to je značilo da je zlato poslednji put prerađeno u Rusiji.

Kupovina je predstavljala oko 2% švajcarskog uvoza poluga u maju. Nacija je ključni centar za preradu koji obrađuje dve trećine svetskog zlata.