Mediji: Si posetio EU kako bi sprečio trgovinski rat

Mediji: Si posetio EU kako bi sprečio trgovinski rat

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u ponedeljak sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi rešili ekonomske nesuglasice između Brisela i Pekinga, prenose različiti mediji.

Si je u nedelju doputovao u dvodnevnu državnu posetu Francuskoj, otpočevši svoje prvo putovanje u Evropu posle pet godina. Kineski lider će se sledeće uputiti u Srbiju i Mađarsku.

„Svet je danas ušao u novi period turbulencija i promena“, rekao je Si na početku trilateralnog sastanka u Parizu.

„Kao dve važne sile u svetu, Kina i Evropa treba da… kontinuirano daju nove doprinose svetskom miru i razvoju“, dodao je lider.

Sastanak u Parizu uglavnom je bio fokusiran na trgovinske sporove između Pekinga i EU.

Prema Makronu, Evropa i Kina moraju da reše strukturne poteškoće, posebno u trgovini.

„Budućnost našeg kontinenta će takođe veoma jasno zavisiti od naše sposobnosti da dalje na uravnotežen način razvijamo naš odnos sa Kinom“, rekao je francuski predsednik tokom sastanka u Jelisejskoj palati.

Makron je insistirao na Briselu da postane oštriji sa Kinom, optužujući je da je preplavila tržište jeftinim električnim vozilima. EU je prošle godine pokrenula istragu o kineskim subvencijama, dok je Peking zapretio da će uvesti carine na uvoz rakije proizvedene u Francuskoj.

Von der Lajen je ponovila Makronove komentare, tvrdeći da EU i Kina žele dobre odnose. „Imamo značajan ekonomski odnos između EU i Kine… Ali ovaj odnos je takođe doveden u pitanje, na primer, preko državnih kapaciteta, nejednakog pristupa tržištu i prekomerne zavisnosti“, naveo je komesar EU.

Posle sastanka, ona je rekla novinarima da EU „ne može da apsorbuje ogromnu prekomernu proizvodnju kineske industrijske robe koja preplavljuje njeno tržište“.

„Evropa se neće pokolebati u donošenju teških odluka potrebnih da zaštiti svoje tržište“, upozorila je fon der Lajen.

Komesar EU se zalagao za „smanjenje rizika“ trgovine sa Kinom pošto je blok optužio Peking da zloupotrebljava ekonomsko gostoprimstvo EU dampingom proizvoda.

U poslednjih nekoliko nedelja, vlasti EU su pokrenule istrage o navodnim nepoštenim kineskim trgovinskim praksama, uključujući ograničenja isporuke evropskih medicinskih uređaja tržištu azijske zemlje i subvencije za kineske firme koje proizvode turbine na vetar, električna vozila i vozove.

U međuvremenu, Kina je otvorila antidampinšku istragu o rakiji uvezenoj iz EU, što posebno pogađa francuske izvoznike. Međusobne istrage se vide kao rastući sukob oko protekcionizma.