Kineski izvoz i uvoz beleže rast u aprilu, ali izazovi ostaju

Kineski izvoz i uvoz beleže rast u aprilu, ali izazovi ostaju

Podaci carine objavljeni u četvrtak pokazali su da su kineski izvoz i uvoz zabeležili rast u aprilu, što ukazuje na poboljšanje potražnje uprkos neujednačenom ekonomskom oporavku.

Izvoz je porastao za 1,5% u aprilu u poređenju sa istim periodom prošle godine, nakon pada od 7,5% u martu. U isto vreme, uvoz je zabeležio rast od 8,4%, što je nadmašilo očekivanja analitičara i suprotstavilo se padu od 1,9% u martu.

Kina je sprovela različite mere podrške politici u poslednjim mesecima kako bi oživela rast i povećala poverenje u ekonomiju.

Trgovinski suficit Kine povećao se na 72,35 milijardi dolara u aprilu, u poređenju sa 58,55 milijardi dolara u martu.

Međutim, uprkos trenutnom rastu, analitičari upozoravaju da postoje izazovi zbog globalnih trendova.

Zichun Huang iz Capital Economics-a ističe da će se obim izvoza verovatno smanjiti u narednim mesecima zbog slabije potrošnje u naprednim ekonomijama i pritiska nižih izvoznih cena. Rast izvoza u aprilu uglavnom je rezultat niže baze poređenja iz prethodne godine.

Lin Song, ekonomista u ING Economics-u, naglašava da, iako bi uvozna potražnja mogla ostati otporna, izvoz se suočava sa većim rizicima, posebno zbog smanjenja potrošnje u SAD-u i Evropskoj uniji.

Kina se suočava sa izazovima oporavka nakon pandemije COVID-19, uz slabiju globalnu potražnju i pad u sektoru nekretnina. Da bi postigla ciljani rast od oko 5% ove godine, ekonomistima će biti potrebna veća podrška politike.