Kina povećava uvoz ruskog uglja

Kina povećava uvoz ruskog uglja

Ruske isporuke uglja Kini su porasle za 55% na 6,2 miliona tona u prvih 28 dana juna u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazuje baza podataka S&P Commodities at Sea. U maju su zalihe takođe porasle i porasle za 20% na godišnjem nivou na 5,5 miliona tona.

„Uprkos manjoj potražnji i većoj domaćoj proizvodnji uglja, Kina je značajno [više] kupovala ruski ugalj od maja 2022. godine“, rekao je za CNBC Pranaj Šukla, pomoćnik direktora S&P Global Market Intelligence. „To je zato što Rusija nudi veoma velike popuste na preovlađujuće međunarodne cene uglja.

Šukla je istakao da je ukupan uvoz uglja u kontinentalnu Kinu bio manji zbog smanjene potražnje usred stroge politike zatvaranja Covida.

Kina je najveći ruski kupac uglja, uzimajući više od 50 miliona tona robe u vrednosti od 7,4 milijarde dolara prošle godine železnicom i morem sa ruskog Dalekog istoka, prema podacima. Rusija je činila oko 15% ukupnog kineskog uvoza i bila je njen drugi najveći dobavljač iza Indonezije.

Skoro polovina uvoza iz Rusije je metalurški ugalj, a kineski kupci su zainteresovani za uvoz više zaliha uprkos borbi da obezbede finansiranje od državnih banaka zabrinutih zbog potencijalnih sankcija.