Kina povećava uvoz mazuta mešanog iz ruskih barela

Kina povećava uvoz mazuta mešanog iz ruskih barela

Kineske nezavisne rafinerije povećavaju uvoz sniženog mazuta mešanog iz ruskih barela kako bi se koristilo kao jeftina sirovina usred nedostatka vladinih kvota za uvoz sirove nafte za neke od njih, prema trgovinskim izvorima i podacima, preneo je Rojters.

Zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, uključujući nadolazeći embargo od 5. februara i ograničenje cena na rafinisane proizvode, guraju barele ruskog mazuta na istok u Aziju uz atraktivne popuste od prošle godine.

One su preplavile čvorišta za transfer sa broda na brod u Maleziji i Fujairi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od drugog kvartala 2022. Trgovci mešaju ova burad sa drugim uljima kako bi promenili brend zemlje porekla mazuta, otvarajući put za osiguranje brodova i finansiranje koje bi inače bilo zabranjeno sankcijama, rekli su izvori iz trgovine.

Popusti koji se nude na ove terete mazuta pomažu da se poboljšaju marže u kineskim nezavisnim rafinerijama i zamene naftu koju neke kompanije nisu u mogućnosti da uvoze bez kvota, rekli su izvori. Trgovina takođe pruža način da se ruska nafta plasira na tržište i donese toliko potrebnu zaradu od izvoza u Moskvu.

„Razmatramo rusko mazut od decembra. On je jeftin i ne zahteva (sirove) uvozne kvote“, rekao je izvršni direktor nezavisne rafinerije u istočnoj provinciji Šandong.

Rafinerija nije primila nikakve vladine kvote sirove nafte u poslednjih godinu dana i kupuje uglavnom direktno mazut za proizvodnju dizela i benzina, rekao je izvršni direktor, koji je odbio da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima.

Ovim bačvama mešanog mazuta se poslednji put trgovalo sa popustom od oko 5 dolara u odnosu na referentnu vrednost sirove nafte ICE Brent na bazi Šandonga, rekao je jedan izvor.

Vrednosti mazuta sa visokim sadržajem sumpora u odnosu na naftu pale su u dublje snižene vrednosti od drugog kvartala prošle godine, a pukotine su dostigle rekordno niske vrednosti krajem oktobra.

Ukupan uvoz mazuta u Kinu porastao je na oko 1,76 miliona tona u decembru, što je najviše od septembra 2021. godine, pokazali su zvanični carinski podaci.

Porast je podstaknut porastom pošiljki iz Malezije na više od jednogodišnjeg maksimuma od 620.000 tona, dok je mesečni uvoz iz UAE porastao na 471.000 tona, najviše u poslednje dve godine.

U međuvremenu, direktni uvoz mazuta iz Rusije pao je na 187.000 tona u decembru nakon što je dostigao vrhunac od 554.000 tona u oktobru, iako se ukupan uvoz iz Rusije više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu na 3,1 milion tona u 2022.

„Veliki popusti koji se nude pokreću ovaj trend jer su nezavisne rafinerije osetljive na cene. Kina se i dalje oporavlja, a domaća potražnja za rafinisanim gorivima je neizvesna“, rekao je Emril Jamil, Refinitiv viši analitičar za sirovu i lož ulje.

„Trend će se nastaviti sa zabranom EU (5. februara), sa zatvorenim svim prirodnim prodajnim mestima u Evropi. Azija će nastaviti da upija jeftinija ruska (mazuta) barela povrh sirove nafte“, rekao je Džamil.

Zapadne trgovačke kuće bile su glavni dobavljači ovih mazuta u Kinu, rekla su četiri visoka trgovačka izvora, koji pomno prate tokove, dodajući da će se povišeni nivoi u decembru produžiti do februara i dalje.

Jedan od vodećih dobavljača koji kanališu ove burad u Kinu je švajcarski trgovac Vitol, rekli su oni.

Tokom poslednja četiri meseca, Brilliant Jevel, plutajuće skladište koje je iznajmio Vitol, obavljao je operacije transfera sa broda na brod sa najmanje šest plovila koja su prethodno utovarila gorivo u ruske luke, pokazala je Rojtersova analiza podataka o transportu na Refinitiv Eikon.

Vitol nije odgovorio na zahtev za komentar.

Drugi kineski trgovac mazutom rekao je da su kompanije postale opuštenije u ophođenju sa ruskim barelima nakon prvobitne zabune oko ograničenja cena Grupe sedam i potencijalnog rizika da naiđu na sankcije.

„U početku je tržište zauzelo stav čekanja i gledanja pre 5. decembra, ali sada mnogi trgovci pomeraju mazut iz ova dva čvorišta, a najaktivniji su vodeći zapadni trgovci“, rekao je trgovac.

Vodeći kineski dobavljači i trgovci bunkerima kao što su Sinopec (600028.SS) i PetroChina (601857.SS) Chimbusco takođe šalju više ruskog mazuta sa visokim sadržajem sumpora u čvorišta za bunkerovanje u istočnokineskim Žoušanu i Ćingdau, rekli su izvori.

Sinopec i Chimbusco nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Podaci o otpremi pokazuju da su kompanije iznajmile nekoliko pošiljki mazuta iz malezijske luke Tanjung Pelepas do Džoušana i Hong Konga u poslednja četiri meseca.