Kvantas proširuje teretnu flotu u Australiji

Kvantas proširuje teretnu flotu u Australiji

Australijska kompanija Kvantas Airvais saopštila je u ponedeljak da će svojoj domaćoj floti dodati šest konvertovanih teretnih aviona Airbus SE A321 kako bi zamenila pet starih Boeing Co 737 i proširite kapacitete kako biste zadovoljili porast potražnje za kupovinu na mreži, prenosi Rojters.

A321 teretni brodovi biće nabavljeni sa otvorenog tržišta i pretvoreni iz prevoza putnika u teret koji će biti predmet komercijalnih pregovora, saopštila je aviokompanija, dodajući da se očekuje da će avioni stići između početka 2024. i sredine 2026. godine.

Teretni brodovi će se pridružiti još tri A321 koja su već u domaćoj teretnoj floti avio-kompanije i proširiti kapacitet s obzirom da A321 mogu da prevezu 23 tone tereta, devet tona više od 737.

Izvršni direktor kompanije Kvantas Alan Džojs rekao je da je odeljenje za prevoz tereta avio-kompanije, koje je prijavilo rekordnu zaradu u prvom polugodištu, bilo jedan od istaknutih izvođača grupe tokom pandemije dok su Australijanci prešli na kupovinu putem interneta.

„Iako je deo te promene privremen, potražnja ostaje znatno iznad nivoa pre pandemije čak i uz ukidanje skoro svih ograničenja vezanih za COVID“, rekao je on u saopštenju.

Singapore Technologies Engineering Ltd, glavni konvertor putničkih aviona A321 u teretne, saopštio je prošle nedelje da je potražnja za konverzijom i dalje velika, a narudžbine za model su rezervisane do 2025.

Nedostatak teretnog kapaciteta putničkih aviona tokom pandemije doveo je do porasta vozarina, odloženog penzionisanja starijih modela kao što su MD-11, a iznajmljivači su žurili da pretvore starije neželjene putničke avione u teretne.

Međutim, snažna potražnja za teretom koja je pomogla avio-kompanijama bez putnika da ostanu na površini tokom pandemije pokazuje znake ublažavanja usred rastuće ekonomske neizvesnosti, delimično podstaknute visokom inflacijom.