Kina neočekivano smanjuje ključne stope

Kina neočekivano smanjuje ključne stope

PEKING – Kineska privreda neočekivano je usporila u julu, pokazali su podaci u ponedeljak, sa fabričkom i maloprodajnom aktivnošću pritisnutom politikom Pekinga o nultom virusu COVID-a i krizom imovine, dok je centralna banka iznenadila tržišta smanjenjem ključnih kreditnih stopa radi oživljavanje potražnje, prenosi Rojters.

Industrijska proizvodnja je u julu porasla za 3,8 odsto u odnosu na godinu ranije, nakon rasta od 3,9 odsto u junu, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS). To u poređenju sa povećanjem od 4,6 odsto koje su analitičari očekivali u anketi Rojtersa.

Maloprodaja, koja je tek u junu postala pozitivna, porasla je za 2,7% u odnosu na pre godinu dana, što je u velikoj meri nedostajalo prognozama analitičara za rast od 5,0% i ispod rasta od 3,1% zabeleženih u junu.

Druga po veličini svetska ekonomija za dlaku je izbegla kontrakciju u junskom kvartalu, sputana zatvaranjem komercijalnog centra Šangaja, sve dubljim padom na tržištu nekretnina i uporno mekom potrošačkom potrošnjom.

Međutim, postoje rizici za rast jer su mnogi kineski gradovi, uključujući proizvodna središta i popularna turistička mesta, nametnuli mere zaključavanja u julu nakon što su otkrivene nove epidemije prenosive varijante Omikrona.

Sektor nekretnina, koji je dodatno potresen bojkotom hipoteka koji je opteretio raspoloženje kupaca, pogoršao se u julu. Investicije u nekretnine pale su za 12,3% u julu, što je najbrža stopa ove godine, dok se pad novih prodaja produbio na 28,9%.

„Svi ekonomski podaci razočarali su u julu, sa izuzetkom izvoza. Potražnja za kreditima iz realne ekonomije je ostala slaba, što ukazuje na oprezne izglede za naredne mesece“, rekao je Nie Ven, šangajski ekonomista u Hvabao Trust, dodajući da su epidemije COVID-a i toplotni talasi u julu uticali su na aktivnost.

Nie je snizio svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda od tri četvrtine za 1 procentni poen nakon objavljivanja podataka na 4-4,5%.

„Sada je sve izazovnije postići čak i rast od 5-5,5% u drugoj polovini.“

Kineski kreatori politike pokušavaju da balansiraju podržavajući krhki oporavak i iskorenjivanje novih klastera COVID-a sa privredom za koju se očekuje da će ove godine propustiti svoj zvanični cilj rasta – postavljen na oko 5,5% – prvi put od 2015.

Investicije u osnovna sredstva, za koje se Peking nadao da će podstaći rast u drugoj polovini pošto izvoz omekšava, porasle su za 5,7% u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, u odnosu na predviđanje rasta od 6,2% i pad sa 6,1% skok u januaru-junu.

Situacija sa zapošljavanjem je ostala krhka. Stopa nezaposlenosti zasnovana na nacionalnoj anketi blago se smanjila na 5,4% u julu sa 5,5% u junu, iako je nezaposlenost mladih ostala tvrdoglavo visoka, dostigavši rekordnih 19,9% u julu.

Kako bi podstakla rast, centralna banka je u ponedeljak po drugi put ove godine neočekivano snizila kamatne stope na ključna kreditna sredstva. Novi zajmovi u juanima su u julu pali više nego što se očekivalo, jer su kompanije i potrošači ostali oprezni da se zadužuju, pokazali su podaci u petak.

Vang Jun, ekonomista u Zhongiuan banci, veruje da će se vlasti fokusirati na sprovođenje postojećih politika, umesto da uvode nove agresivne podsticaje.

„Sada smo suočeni sa tipičnim problemom zamke likvidnosti. Bez obzira koliko je ponuda kredita labava, kompanije i potrošači su oprezni u preuzimanju više dugova“, rekao je Vang. „Neki od njih sada čak i vraćaju svoj dug unapred. Ovo bi moglo najaviti recesiju.“