Japanski Mitsubishi UFJ kupuje dve azijske jedinice Home Credit-a za 596 miliona dolara

Japanski Mitsubishi UFJ kupuje dve azijske jedinice Home Credit-a za 596 miliona dolara

Japanska kompanija Mitsubishi UFJ Financial Group Inc saopštila je u četvrtak da će kupiti filipinske i indonežanske jedinice holandske kompanije za finansiranje potrošača Home Credit Group BV za oko 596 miliona evra.

Dogovor dolazi u trenutku kada najveći japanski zajmodavac ima za cilj da unapredi svoje poslovanje u Aziji kako bi iskoristio rast potrošnje na tržištima u razvoju, dok ultra niske kamatne stope i starenje stanovništva ograničavaju poslovne mogućnosti kod kuće.

Glavne usluge Home Credit-a uključuju kredite na prodajnom mestu, koji se nude klijentima za kupovinu dobara i usluga na prodajnom mestu, kako fizičkim tako i onlajn.

Kupovina će biti obavljena preko japanske jedinice MUFG banke, tajlandske banke Bank of Aiudhia PCL (BAI) (BAI.BK) i indonežanske jedinice Adira Dinamika Multi Finance (ADMF), a posao će biti završen u roku od 2023. godine, saopštila je kompanija.

Home Credit (HC) kontroliše najveća investiciona grupa u Češkoj, PPF, koju je osnovao pokojni milijarder Petr Kelner.

U prvoj polovini 2022. prijavio je veći gubitak, uglavnom zbog uticaja prodaje ruskih operacija. Međutim, navodi se da su sve njene zemlje osim Kine bile profitabilne u tom periodu dok se oporavljala od posledica pandemije.

Mitsubishi UFJ, koji poseduje oko 22% Morgan Stanlei-a, završava prodaju MUFG Union banke američkoj Bancorp-u u vrednosti od 8 milijardi dolara u okviru svoje globalne poslovne rekonstrukcije.

Među japanskim bankama, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc je ovog meseca rekla da će kupiti dodatnih 15% udela u filipinskom Rizal Commercial Banking Corp (RCBC) za oko 460 miliona dolara.

Nakon završetka posla, Bank of Aiudhia će držati 75% akcija HC Philippines i 75% akcija HC Indonesia. MUFG banka će posedovati 25% akcija HC Philippines, a ADMF će posedovati 10% akcija HC Indonesia.