Japanski automobilski gigant Tojota beleži rekordnu neto dobit

Japanski automobilski gigant Tojota beleži rekordnu neto dobit

Tojota je u sredu prijavila rekordnu godišnju neto dobit od više od 30 milijardi dolara, ali je najveći svetski proizvođač automobila po prodaji upozorio da će tekuća godina biti manje spektakularna.

Uz pomoć slabog jena i jake prodaje hibridnih vozila, rezultat japanskog giganta se udvostručio na 4,94 biliona jena (31,9 milijardi dolara) u godini do marta, dok su prihodi porasli 21,4 odsto na 45,1 biliona jena, takođe najviši nivo u istoriji.

„Pod zastavom „ugljenik je neprijatelj“, Tojota je učinila sve što je mogla da postigne neutralnost ugljenika i učini hibridne automobile preovlađujućim“, rekao je glavni finansijski direktor Joiči Mijazaki.

„Od debija modela Prius, taj trud se postepeno isplatio, stvarajući percepciju čak i na američkom tržištu da su hibridi glavni igrač“, rekao je Mijazaki novinarima.

Za ovu godinu očekuje neto profit od 3,57 biliona jena, što je pad od 27,8 odsto, zbog ulaganja u „područja rasta“ kao što su električni i vodonik automobili, kao i u „ljudski kapital“.

Prodaja će porasti za 2,0 odsto na 46 triliona jena.

„Moramo da prihvatimo da postoje određene oblasti u kojima značajno zaostajemo za Kinom… Ali kao japanska kompanija koja se bori u autoindustriji, znamo da ne možemo dozvoliti da se ovo vođstvo dalje širi. Razmišljaćemo o tome kako da napraviti promenu igre“, rekao je Mijazaki.

Tojota je prošlog meseca saopštila da je prodala 11,1 milion vozila svih brendova u fiskalnoj godini 2023-24, što je povećanje od pet odsto i prvi put su premašili 10 miliona.

Veliki faktor je bio skok od 31 odsto na 3,7 miliona u prodaji hibridnih vozila – kombinovanih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i baterija – poput kompaktnog automobila Corolla i sportskog terenskog vozila RAV4.

Prodaja čisto električnih automobila iznosila je mnogo skromnijih 116.500.

Tojota je bila pionir hibridnih automobila sa svojim popularnim modelom Prius, ali su ona i drugi japanski proizvođači automobila kritikovani zbog sporog prihvatanja vozila na čisto baterije.

Ali izgleda da se njegova strategija konačno isplati znacima da su potrošači hladni za čista EV zbog visokih cena i brige o pouzdanosti, dometu i nedostatku punjača.

Kina je 2023. pretekla Japan kao najveći svetski izvoznik vozila, što je promena izazvana dominacijom zemlje u proizvodnji električnih automobila.

Tojota je takođe ostala uz EV giganta Tesle Elona Maska u smislu tržišne vrednosti, ali je jaz — skoro 1 bilion dolara u 2021. — sada naglo smanjen.

Cena akcija Tojote je ove godine porasla za 34 odsto, dok je Teslina — koja je prošle godine prodala 1,8 miliona vozila — pala za 28 procenata u istom periodu.

Tojota, međutim, i dalje ima za cilj da proda 1,5 miliona električnih vozila godišnje do 2026. i 3,5 miliona do 2030. godine.

Takođe se nada masovnoj proizvodnji solid-state baterija, potencijalno izuzetno važnom tehnološkom otkriću koje bi moglo značiti brže vreme punjenja i veći domet.

Toiotina prodaja jedinica porasla je za 13,8 procenata u Severnoj Americi u periodu 2023-24, dok je porasla za 10,8 procenata u Evropi i 8,7 procenata u Japanu, uprkos zastoju proizvodnje u Daihatsu jedinici.

U Kini, najvećem svetskom tržištu električnih automobila na kojem dominiraju lokalne firme kao što je BID, Tojota je prodala 1,9 miliona vozila, što je porast od samo 1,4 odsto.

Akcije Tojote su u Tokiju pale za 0,55 odsto na 3.579,0 jena.