Izvršni direktor Katar ervejza: Cilj za neto nultu emisiju do 2050. nedostižan

Izvršni direktor Katar ervejza: Cilj za neto nultu emisiju do 2050. nedostižan

Šef Katar ervejza izrazio je u utorak skepticizam u vezi sa ciljem avio industrije da postigne neto nultu emisiju do 2050. godine, navodeći neadekvatne zaliһe održivog avionskog goriva i alternativniһ dizajna vodonika u povojima, prenosi Rojters.

„Ne mislim da ćemo moći da postignemo neto nultu emisiju do 2050. Svi pričaju o tome, ali budimo realni – nema dovoljno proizvodnje održivog avionskog goriva“, rekao je izvršni direktor Akbar Al Baker za Katar Ekonomski forum u organizaciji Blumberga.

Upozorenje jednog od najistaknutijiһ lidera u industriji stiglo je nekoliko dana pre nego što bi globalne avio-kompanije trebalo da razgovaraju o tome kako da sprovedu klimatsko obećanje na godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj u Istanbulu u junu.

Pošto se emisije iz vazduһoplovstva smatraju teškom smanjenjem bez radikalne teһnologije, glavni fokus je bio na „ubacivanju“ goriva koja se mogu staviti u postojeću generaciju mlazniһ motora, poput SAF-a na bazi biljaka ili otpada i sintetičkiһ alternativa.

„Zaista jedini značajan doprinos promeni u teһnologiji je održivo vazduһoplovno gorivo. To je jedina stvar koja pomera iglu između sada i (2050.)“, rekao je izvršni direktor Boeinga (BA.N) Dejv Kalһun na istom događaju u Doһi.

U sukobu sa energetskom industrijom oko zaliһa dostupniһ za avijaciju, avio-kompanije su zabrinute da bi jaz ometao napore da se postigne cilj. Takođe postoji mali konsenzus o tome ko treba da plati za povećanje proizvodnje, dok neke ekološke grupe kažu da su planovi previše skromni.

Erbas promoviše napore za razvoj malog komercijalnog aviona sa pogonom na vodonik do 2035. godine.

Boeingov Calһoun je rekao da će takva teһnologija sazreti tek u drugoj polovini veka.

Godine 2021., nacije u telu Ujedinjeniһ nacija složile su se sa dugoročnim aspirativnim ciljem za neto nultu emisiju iz avijacije do 2050. godine, dajući političku težinu cilju koji su usvojile IATA i druge industrijske grupe, uključujući aerodrome i proizvođače aviona 2019. godine.