FT: Izvoz UK gasa u EU je toksičan

FT: Izvoz UK gasa u EU je toksičan

Energetske kompanije EU žalile su se da tečni prirodni gas (LNG) koji se prerađuje u Velikoj Britaniji za izvoz u blok sadrži toksične i opasne zagađivače i pozvale London da popravi situaciju, objavio je u ponedeljak Fajnenšel tajms.

Velika Britanija prerađuje velike količine LNG-a koji dolaze uglavnom iz SAD-a i Katara, a zatim izvozi gas preko podmorskih gasovoda u Belgiju i Holandiju. Kako zemlje EU pokušavaju da popune svoja skladišta gasa zbog pada snabdevanja iz Rusije, Velika Britanija je postala vitalni alternativni izvor.

Međutim, prema izveštaju, nekoliko energetskih kompanija je reklo da je poslednjih meseci gas isporučen britanskim terminalima često bio kontaminiran radioaktivnim elementima. Kompanije koje su prijavile ove nalaze uključuju belgijskog infrastrukturnog giganta Flukis, nemačku Securing Energi for Europe (bivši Gazprom Germania) i francusko komunalno preduzeće EDF. Oni su kolektivno pozvali Nacionalnu mrežu Velike Britanije da preduzme hitne mere kako bi rešio problem.

National Grid je, kako se izveštava, nedavno podneo zahtev britanskom energetskom regulatoru Ofgemu da privremeno poveća obim izvoza gasa u kontinentalnu Evropu preko gasovoda za Holandiju. Međutim, Interkonektor Limited, koji upravlja gasovodom između Velike Britanije i Belgije, saopštio je da je iznenađen planom, jer su isporuke ove godine konstantno bile kontaminirane i izazvale dva zatvaranja gasovoda radi popravke.

U izjavi stručnom panelu koji je imao zadatak da ispita aplikaciju National Grid-a, Interconnector Limited je rekao da je gas napunjen „opasnim, toksičnim, radioaktivnim i pirofornim“ materijalima. Kompanija je saopštila da bi svako povećanje količine gasa ovog kvaliteta „pogoršalo“ probleme, „što bi dovelo do povećanog rizika od prekida prekograničnih tokova, rizikujući sigurnost snabdevanja i evropsku i britansku“.

Francuski EDF je izrazio slične pritužbe, navodeći da je situacija štetila „efikasnosti i efektivnosti međusobno povezanog tržišta gasa GB-EU“.

Izvori iz energetske industrije rekli su novinama da je određena količina zagađivača u protoku gasa, koja se ponekad naziva i „prašina“, normalna. Međutim, prema njihovim rečima, količina prašine je u poslednja četiri meseca porasla na „nikad viđene količine“.

National Grid je, međutim, saopštio da je prisustvo prašine u nacionalnom sistemu za prenos gasa Ujedinjenog Kraljevstva „istorijski i poznati problem“ i napomenuo da povećana količina održavanja na gasovodima „nije neočekivana“, s obzirom na to da „gas teče u kontinenta su mnogo više od onih koje se primećuju tokom tipičnog leta zbog važne uloge koju igramo u podršci EU u snabdevanju gasom.