Isporuke ruske nafte u Evropu sve manje

Isporuke ruske nafte u Evropu sve manje

Isporuke ruske pomorske nafte Evropi pale su više od pet puta od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, izvestio je u ponedeljak Blumberg pozivajući se na podatke o praćenju plovila.

Prema izveštaju, isporuke su pale na prosečno 309.000 barela dnevno u četiri nedelje do 5. decembra. To je manje od petine njihovog obima u četiri nedelje do 25. februara, u proseku 1,58 miliona barela dnevno. Isporuke u poslednjoj nedelji do 25. novembra pale su za 34%.

Analitičari očekuju da će te brojke dalje kliziti nakon što je EU embargo i zapadna koalicija ograničila cijenu ruskih barela na moru u punom jeku od 60 dolara. Obe mere su stupile na snagu u ponedeljak, ali imaju prelazni period tokom kojeg su neke isporuke još moguće.

Tokom proteklih meseci, Moskva je pojačala napore da preusmeri zalihe negde drugde. Pošiljke su do sada uglavnom bile preusmerene u Kinu, Indiju i Tursku, koje su se pojavile kao najveći kupci ruske nafte.

Prema podacima praćenja plovila, količina sirove nafte u tankerima namenjenim za tri zemlje, zajedno sa onima koji još nisu isporučili svoju odredišnu luku, ali obično završe u Indiji ili Kini, iznosila je u proseku 2,45 miliona barela dnevno u protekle četiri nedelje. To je više od tri puta više od količina koje su tamo isporučene u četiri nedelje neposredno pre početka sukoba u Ukrajini.

Ukupni obim izvoza ruske sirove nafte porastao je za 94.000 barela dnevno na 2,99 miliona u nedelji pre nego što su uvedena nova ograničenja. Isporuke u Bugarsku, koja je obezbedila izuzeće od embarga i koja je sada jedino rusko preostalo tržište nafte u EU na moru, ostale su nepromenjene na 125.000 barela dnevno. Nejasno je, međutim, da li će odgovor Rusije na sankcije uticati na dalje isporuke zemlji. Moskva je više puta upozoravala da će prestati da prodaje naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena, a u ponedeljak je upozorila da bi mogla čak i da smanji proizvodnju kao odmazdu.

Ukupna proizvodnja nafte u Rusiji porasla je za 2,2 odsto na 488 miliona tona u 11 meseci između januara i novembra 2022, prema rečima zamenika premijera Aleksandra Novaka, koji je razgovarao sa novinarima u utorak.