Indija odbija globalni trend izbegavanja ruskog izvoza

Indija odbija globalni trend izbegavanja ruskog izvoza

Nju Delhi planira da udvostruči uvoz ruskog koksnog uglja.

Indija planira značajno povećati uvoz ruskog koksnog uglja, ključnog sastojka u proizvodnji čelika, rekao je Ramchandra Prasad Singh, ministar za čelik u toj zemlji.

„Krećemo se u pravcu uvoza koksnog uglja iz Rusije“, rekao je Ramčandra Prasad Sing na konferenciji u Nju Delhiju, ističući da Indija planira da udvostruči uvoz te robe.

Ministar je rekao i da je zemlja uvezla 4,5 miliona tona, ali nije naveo period na koji se misli.

„Nesmetano snabdevanje“ iz Rusije koksujućim ugljem je pogođeno, smatra Sing, koji se očigledno osvrnuo na najnoviji razvoj odnosa Rusije i Ukrajine i niz reakcija na krizu koju su demonstrirali Vašington i saveznici.

Zapadne zemlje uvele su širok paket antiruskih sankcija zbog vojnog napada Moskve na Ukrajinu. Kaznene mere ili potpuno zabranjuju ili ozbiljno ograničavaju poslovanje sa ključnim ruskim izvozom, uključujući naftu i čelik.

U međuvremenu, brodovi natovareni sa najmanje 1,06 miliona tona koksnog i termalnog uglja, koji se prvenstveno koristi za proizvodnju električne energije, ovog meseca bi trebalo da se privezuju duž indijskih obala, prema podacima Kplera, a prenosi Rojters.

Međunarodna konsultantska kuća je istakla da je teret bio najveći od januara 2020. godine.

Očekuje se da će Rusija, koja je rangirana kao šesti najveći dobavljač koksnog i termalnog uglja u Indiji, ponuditi konkurentnije cene kineskim i indijskim partnerima dok se evropski i drugi kupci odbijaju od zemlje zbog sankcija.

Takođe se predviđa da će se trgovina između nacija povećati zahvaljujući trgovinskom aranžmanu u vrednosti od rublje.