Gvajana nije zainteresovana za ulazak u OPEK

Gvajana nije zainteresovana za ulazak u OPEK

Proizvođač nafte u nastajanju Gvajana nije zainteresovana za pridruživanje Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), rekao je u ponedeljak potpredsednik Gvajana Barat Džagdeo, pošto ta južnoamerička zemlja nastoji da brzo poveća proizvodnju i privuče nove operatere, preneo je Rojters.

Gvajana – koja je postala jedan od najbrže rastućih proizvođača sirove nafte u svetu otkako je počela da proizvodi naftu komercijalno 2019. godine – pozvana je da prisustvuje međunarodnom seminaru OPEK-a u julu, rekao je Jagdeo, ali nije bilo poziva da postane član kartel.

„Nismo formalno pozvani da se pridružimo OPEK-u. To nije nešto što nas zanima. Pozvani smo, međutim, da učestvujemo na sastancima OPEK-a“, rekao je Jagdeo za Rojters.

Ministarstvo prirodnih resursa saopštilo je da je zemlja pozvana da prisustvuje julskom sastanku u Beču i učestvuje u ministarskom panelu o diversifikaciji energetskih ekonomija.

Vall Street Journal je u ponedeljak objavio da su ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman i Haitham al-Ghais, generalni sekretar OPEK-a, pozvali Gvajanu da se pridruži kartelu.

Gvajana planira aukciju nafte u roku od nekoliko meseci u nadi da će privući druge naftne i gasne kompanije.

Konzorcijum koji predvodi Ekkon Mobil Corp trenutno kontroliše svu offshore proizvodnju u Gvajani prema sporazumu o proizvodnji i podeli u kojem Ekkon odlučuje o tempu proizvodnje i deli deo proizvodnje sa vladom.

„Posvećeni smo odgovornom razvoju resursa na moru Gvajane kako bismo maksimizirali vrednost za sve zainteresovane strane, uključujući vladu i narod Gvajane“, rekla je portparol Eksona Megan Mekdonald odgovarajući na pitanja o zemlji i OPEK-u.

Kompanija i zemlja su u pregovorima o tome koja će neistražena ofšor područja biti vraćena vladi, rekli su Rojtersu ljudi bliski tim diskusijama.

Zemlja koristi svoje unutrašnje šume za korišćenje tržišta ugljenika, u poslu koji vlada smatra profitabilnijim od korišćenja površina za rudarstvo ili poljoprivredu, rekao je Jagdeo.