Gugl ulaže dodatnih 600 miliona evra u data centre u Holandiji

Gugl ulaže dodatnih 600 miliona evra u data centre u Holandiji

Američki tehnološki div Gugl najavio je ulaganje od 600 miliona evra u izgradnju novog data centra u Holandiji, što će doprineti stvaranju novih radnih mesta i daljem razvoju digitalne infrastrukture u zemlji.

Ovo najnovije ulaganje predstavlja deo kontinuiranog angažmana Gugla u Holandiji, gde je od 2014. godine već uložio više od 3,8 milijardi evra u data centre i digitalnu infrastrukturu. Novi data centar očekuje se da će zaposliti 125 radnika, što dodatno potvrđuje značaj kompanije za lokalnu ekonomiju.

Gugl je još 2019. godine najavio planove za dodatna ulaganja u proširenje data centara širom Evrope, s ukupnim investicijama od tri milijarde evra. Njihovi kapaciteti u Evropi već obuhvataju Irsku, Finsku, Nemačku, Belgiju i Dansku, a ova nova investicija u Holandiji samo potvrđuje njihovu posvećenost regionu.

Prošlogodišnje istraživanje sugerisalo je da bi prisustvo Guglovih data centara u Torinu i Milanu moglo stvoriti novo tržište vredno 1,9 milijardi evra do 2025. godine, što jasno ukazuje na pozitivan ekonomski uticaj ovakvih investicija na lokalnu zajednicu.

Ova najava dolazi nakon nedavne vesti o planiranoj investiciji od milijardu dolara u izgradnju data centra u Velikoj Britaniji, čime Gugl nastavlja svoju ekspanziju i ulaganje u digitalnu infrastrukturu širom Evrope.