Padaju globalne cene žitarica

Padaju globalne cene žitarica

Cene pšenice i kukuruza pale su u ponedeljak zbog vesti da su prvi brodovi žitarica iz Ukrajine stigli na svoja odredišta i očekivanja da će restrikcije na ruski poljoprivredni izvoz biti ublažene.

Oko 11:00 GMT, fjučersi na pšenicu kojima se najaktivnije trguje na CBOT pali su za 1,4% na 7,64 dolara po bušelu. Kukuruz je pao za 1,1% na 6,03 dolara po bušelu, a soja za 0,09% na 14,07 dolara. Pšenica je do sada skoro prepolovila cenu od ovogodišnjeg maksimuma od 14,25 dolara u martu.

Cene su u stalnom padu otkako je prošlog meseca potpisan sporazum Moskve i Kijeva o izvozu žitarica, uz posredovanje Turske i UN. Rusija i Ukrajina se smatraju žitnicama sveta, čineći skoro trećinu globalne ponude žitarica.

Sporazum je postavio okvir za nastavak izvoza ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, koji je mesecima bio blokiran zbog sukoba između Rusije i Ukrajine. Pored toga, Moskva i UN potpisale su memorandum kojim se predviđa učešće UN u ukidanju ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva na svetska tržišta. Prema zvaničnicima, UN će posredovati u uklanjanju prepreka koje su stvorile sankcije SAD i EU za transakcije, osiguranje i logistiku u vezi sa ruskim poljoprivrednim izvozom.

Ukupno 10 brodova sa poljoprivrednim proizvodima isplovilo je iz ukrajinskih crnomorskih luka od ponedeljka. Prvi brod, Polarnet, već je stigao u luku Derinče kod Istanbula ranije istog dana. Plovilo, natovareno sa 12.000 tona kukuruza, prvo je napustilo Ukrajinu, 5. avgusta.