FTX ostaje u fokusu „aktivne“ istrage, kaže državni tužilac Bahama

FTX ostaje u fokusu „aktivne“ istrage, kaže državni tužilac Bahama

Bankrotirana berza kriptovaluta FTX ostaje predmet „aktivne i tekuće istrage“ bahamskih vlasti, rekao je u nedelju generalni tužilac Bahama Rajan Pinder, pohvalivši regulatorni režim Bahama i brzinu kojom je reagovao na kriza.

FTX, koji je bio među najvećim svetskim berzama kriptovaluta, ima sedište na Bahamima. Firma, čija je kriza likvidnosti primorala kompaniju da proglasi bankrot 11. novembra, predmet je istrage bahamskih i američkih vlasti. Sredinom novembra, kraljevska policija Bahama saopštila je da vladini istražitelji na Bahamima ispituju da li je došlo do bilo kakvog „kriminalnog ponašanja“.

„U ranoj smo fazi aktivne istrage koja je u toku“, rekao je Pinder u nedelju, prema pripremljenim primedbama za govor. „To je veoma složena istraga. Rekao je da se radi o civilnim i krivičnim vlastima.

Pinder je rekao da će Komisija za hartije od vrednosti Bahama, Finansijsko-obaveštajna jedinica i policijska jedinica za finansijske zločine „nastaviti da istražuju činjenice i okolnosti u vezi sa krizom nesolventnosti FTX-a i bilo kakvim potencijalnim kršenjima zakona Bahama“.

Pinder je takođe branio regulatorni režim Bahama i rekao da je njihova Komisija za hartije od vrednosti brzo krenula „zbog snage zakonodavnog okvira“.

Regulatori za hartije od vrednosti Bahama oduzeli su licencu FTX Digital-u i započeli postupak prisilne likvidacije dan pre nego što je pokrenut slučaj bankrota u SAD.

„Svaki pokušaj da se ceo ovaj debakl položi na noge Bahama, jer je FTX sedište ovde, bio bi grubo pojednostavljenje stvarnosti“, rekao je Pinder, dodajući da je Komisija za hartije od vrednosti Bahama reagovala „izvanrednom“ brzinom. .

Sem Bankman-Frid, 30, osnovao je FTX 2019. godine i doživeo bum kriptovaluta do neto vrednosti koju je Forbs pre godinu dana ocenio na 26,5 milijardi dolara. Bankman-Fried je podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora FTX-a istog dana kada je firma podnela zahtev za stečaj.

Do pada likvidnosti došlo je nakon što je Bankman-Fried tajno prebacio 10 milijardi dolara sredstava klijenata FTX-a u svoju vlasničku trgovačku firmu Alameda Research, preneo je Rojters, pozivajući se na dvoje ljudi upoznatih sa tim.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu, predvođena veteranom tužioca za prevare sa hartijama od vrednosti Demijanom Vilijamsom, sredinom novembra počela je da istražuje kako je FTX upravljao sredstvima klijenata, rekao je za Rojters izvor koji poznaje istragu. Komisija za hartije od vrednosti i Komisija za trgovinu robnim fjučersima takođe su otvorile istrage.

Propast FTX-a dolazi nakon niza padova koji su srušili druge ključne igrače, uključujući Voiager Digital i Celsius Netvork, i naveli neke globalne investitore da dovode u pitanje održivost sektora kriptovaluta.