Australijska vlada kritikuje bivšeg premijera zbog tajnih ministarstava

Australijska vlada kritikuje bivšeg premijera zbog tajnih ministarstava

Australijska laburistička vlada saopštila je da će ove nedelje podneti parlamentarni predlog za osudu bivšeg liberalnog premijera Skota Morisona nakon što je istraga pokazala da je njegovo tajno imenovanje u više ministarstava podrilo poverenje u vladu.

Morison, koji je izgubio vlast na opštim izborima u maju, tajno je akumulirao pet ministarskih uloga tokom pandemije COVID-19: zdravstvo, finansije, trezor, resursi i unutrašnji poslovi.

Premijer Entoni Albanese je u ponedeljak rekao da će predstavničkom domu koji kontrolišu laburisti ove nedelje podneti predlog nepovere ili čelnik doma ili državni tužilac.

„Ovde se nije radilo o odnosu između bivšeg premijera i njegovih ministara. To nije lični odnos između dvojice prijatelja zbog onoga što se dogodilo u pabu“, rekao je Albanese na konferenciji za novinare.

„Ovde je reč o odgovornosti našeg demokratskog sistema i o tome da li je parlament funkcionisao kako treba.

Istraga koju je prošle nedelje vodila bivša sudija Višeg suda Virdžinija Bel dala je šest preporuka za reformu nakon što je utvrđeno da su imenovanja verovatno narušila poverenje javnosti u vladu.

Pošto se obavezao na svih šest izmena, Albanese je rekao da će ove nedelje biti uveden zakon koji zahteva javno obaveštenje o ministarskim imenovanjima.

Regulatorne promene koje ne zahtevaju zakon su već napravljene, dodao je on.