Schneider Electric prodaje rusku jedinicu lokalnom menadžmentu

Schneider Electric prodaje rusku jedinicu lokalnom menadžmentu

Francuska kompanija Schneider Electric SE (SCHN.PA) pristala je da proda svoju rusku jedinicu lokalnom rukovodećem timu, saopštila je u ponedeljak, pridružujući se talasu kompanija koje otpuštaju svoja ruska preduzeća.

Schneider Electric je saopštio da očekuje da će otpisati do 300 miliona evra neto knjigovodstvene vrednosti kao rezultat prodaje.

„Schneider Electric planira uredan transfer i dodeljuje resurse za podršku zaposlenima u Rusiji i Belorusiji kroz proces“, saopštila je kompanija.

Prošle nedelje, Michelin (MICP.PA) je rekao da planira da preda svoje ruske aktivnosti novom entitetu pod lokalnom upravom do kraja godine, dok je rival Nokian Tires PLC (TIRES.HE) takođe rekao da će napustiti Rusiju.

Strane kompanije koje žele da napuste Rusiju kao rezultat rata u Ukrajini, koji Rusija naziva ‘specijalnom operacijom’, takođe se suočavaju sa izgledom da u narednim nedeljama bude usvojen novi zakon koji bi omogućio Moskvi da zapleni imovinu i izrekne krivične kazne, što je podstaklo neka preduzeća da ubrzaju svoj odlazak.

Diageo (DGE.L), najveći svetski proizvođač alkoholnih pića, finski proizvođač liftova Kone (KNEBV.HE) i finski proizvođač šumarskih mašina Ponsse (PON1V.HE) takođe su najavili da planiraju da napuste Rusiju.