Francuska zabrana letova na kratke udaljenosti stupa na snagu

Francuska zabrana letova na kratke udaljenosti stupa na snagu

Francuska je zabranila domaće letove za putovanja moguća za manje od dva i po sata vozom, prema vladinoj uredbi objavljenoj u utorak.

Iako je taj potez uključen u zakon o klimi iz 2021. i već se primenjuje u praksi, neke avio-kompanije su zatražile od Evropske komisije da ispita da li je zakonit.

Promena će uglavnom isključiti avio-putovanje između Pariza i regionalnih čvorišta kao što su Nant, Lion i Bordo, pri čemu neće uticati na presjedajuće letove.

Kritičari su primetili da je granična tačka za uporediva putovanja vozom manja od otprilike tri sata koliko je potrebno da se od Pariza do mediteranskog lučkog grada Marseja putuje brzom železnicom.

Zakon precizira da železničke usluge na istoj ruti moraju biti česte, blagovremene i dovoljno dobro povezane da zadovolje potrebe putnika koji bi inače putovali vazdušnim putem — i da mogu da apsorbuju povećanje broja putnika.

Ljudi koji putuju na ovakva putovanja trebalo bi da budu u mogućnosti da odlaze i vraćaju vozom istog dana, nakon što su proveli osam sati na svom odredištu.

Vlada je već obezbedila da Er Frans poštuje plan u zamenu za paket finansijske podrške za koronavirus za 2020.

Takmičarima je zabranjeno da jednostavno popune prazninu.

Ovaj korak dolazi kada francuski političari takođe raspravljaju o tome kako smanjiti emisije iz privatnih aviona.

Dok su poslanici Zelenih pozvali na potpunu zabranu malih privatnih letova, ministar saobraćaja Klement Beaune prošlog meseca je naveo višu klimatsku naknadu za korisnike od sledeće godine.