Francuska bi mogla da se suoči sa nestankom struje

Francuska bi mogla da se suoči sa nestankom struje

Energetski intenzivna preduzeća u Francuskoj trenutno se pripremaju za moguće nestanke struje u slučaju daljeg smanjenja isporuka prirodnog gasa iz Rusije, kaže generalni direktor Michelin-a Florant Menegauk.

„Ono što smo uradili je da smo konvertovali naše kotlove, tako da mogu da rade na gas ili naftu, a možemo čak i da pređemo na ugalj ako treba“, rekao je Menegauk za Rojters na marginama poslovanja i ekonomije. konferencije u južnoj Francuskoj tokom vikenda.

Industrijske kompanije u zemlji nastavljaju sa planovima za vanredne situacije kako bi izbegli poremećaje usred sumornih upozorenja o mogućem prekidu isporuka ruskog gasa koja su više puta objavljivani od strane nekih lidera EU.

„Cilj je da se izbegne zatvaranje fabrike u slučaju da se suočimo sa nestašicom“, dodao je on, rekavši da će, iako je verovatno smanjenje gasa, nafta i dalje biti dostupna kao alternativa.

Prema Menegauk-u, obično su potrebni dani da se započne proizvodnja guma na proizvodnoj liniji, zbog čega je od vitalnog značaja održavanje stabilnog snabdevanja energijom.

Evropske nacije suočile su se sa značajnim smanjenjem ruske energije otkako je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruski Gazprom je u ponedeljak obustavio rad obe deonice gasovoda Severni tok 1 ka Evropi zbog planiranog održavanja koje će trajati 10 dana. Protok gasa je već smanjen na 40% kapaciteta zbog operativnih izazova, uzrokovanih nemogućnošću da se servisirana turbina vrati na vreme iz Kanade zbog sankcija.

Rusija je zaustavila isporuke gasa zemljama koje su odbile da usvoje šemu plaćanja gasa za rublje koju je uvela Moskva. Među pogođenim zemljama su Finska, Poljska, Bugarska, danski Orsted, holandska kompanija GasTerra i energetski gigant Shell za nemačke ugovore.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je u nedelju da se nacija priprema za potpunu obustavu isporuke gasa iz Rusije, dodajući da je prva linija odbrane da domaćinstva i preduzeća smanje potrošnju energije. Takođe je rekao da Pariz takođe traži kompaniju po kompaniju da vidi koja bi mogla biti primorana da smanji proizvodnju kako bi uštedela energiju ako je potrebno.