Rojters: EU čeka još jedan zimski šok

Rojters: EU čeka još jedan zimski šok

Evropska unija ide u zimu sa sezonski niskim nivoom dizela u rezervoarima za skladištenje, izvestio je u petak Rojters, upozoravajući na velike implikacije za industriju i pokretače kontinenta usred nadolazećih sankcija na isporuku ruske sirove nafte i rafinisanih proizvoda.

Najnoviji podaci kompanije Vood Mackenzie pokazuju da će se zalihe dizela za puteve, lož ulja i drugih dizel goriva u regionu smanjiti u novembru na najniži nivo zabeležen u podacima koji sežu do početka 2011.

Prema izveštaju Rojtersa, trenutne cene se kreću u odnosu na cene budućih isporuka, što trgovcima čini neekonomičnim da skladište dizel i knjiže profit. „Niko pri zdravoj pameti ne bi stavljao dizel u rezervoare na tim nivoima“, rekao je neimenovani evropski trgovac za magazin.

Situacija se pogoršava jer je tržište već zategnuto zbog zastoja u rafinerijama u Austriji, koja zajedno sa Nemačkom i Švajcarskom želi da izgradi zalihe lož ulja uoči zime.

U međuvremenu, porast cena prirodnog gasa, koji ohrabruje prelazak na naftne proizvode za proizvodnju električne energije, takođe bi mogao dodatno da zaoštri tržište, upozorava FGE Energi.

Međunarodna agencija za energetiku je u četvrtak podigla svoju prognozu rasta potražnje za naftom za ovu godinu za 380.000 barela dnevno (bpd) na 2,1 milion barela dnevno, navodeći prelazak sa gasa na naftu.

Rojters je istakao, pozivajući se na podatke energetske analitičke kompanije Vorteka, da se Evropa i dalje u velikoj meri oslanja na Rusiju da bi zadovoljila svoju potražnju za dizelom. Statistički podaci pokazuju da je 60% regionalnog uvoza dizela iz Rusije prošlog meseca.

I bez dokaza da kompanije gomilaju zalihe uoči sankcija, „trgovci očekuju da će Evropu dočekati zimski šok“, piše medij. U njemu se citira još jedan evropski trgovac koji je rekao „Ko zna šta će se dogoditi [na kraju] ove godine, početkom sledeće – izgleda da će to biti pokolj za kratko“.

Evropska unija planira da prestane da kupuje svu rusku sirovu naftu iz mora od početka decembra i zabraniće sve rafinisane proizvode iz zemlje dva meseca kasnije.