EU će ponuditi smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto

EU će ponuditi smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto

EU će tražiti od država članica da smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 odsto od sledećeg meseca zbog straha da bi Rusija mogla da prekine isporuke goriva, piše Bloomberg.

Ovaj cilj će biti sadržan u propisu koji prati plan „Ušteda gasa za sigurnu zimu“ za smanjenje potražnje, koji će Evropska komisija objaviti u sredu. Uredba će Komisiji dati pravo da proglasi uzbunu na nivou Unije kada postoji značajan rizik od ozbiljne nestašice ponude ili naglog skoka potražnje.

Za tu meru bi bilo potrebno odobrenje država članica, koje bi komisija mogla da pozove već sledeće nedelje tokom hitnog sastanka ministara energetike. Prema diplomatama, velika grupa zemalja protivi se obaveznim rezovima, tvrdeći da nacionalne vlade već imaju planove za vanredne situacije i da će smanjiti potražnju bez obzira na to da li to od njih traži EU.

Prema rečima trojice diplomata EU, dobrovoljna ograničenja neće biti dovoljna.

Rusija okreće slavine. Kako se EU sprema za gasnu krizu bez presedana

Do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u regionu moglo bi biti ugroženo u slučaju jake zime, prema preliminarnoj proceni komisije koju je video Blumberg.

Komisija pretpostavlja da Rusija neće obnoviti puno snabdevanje gasovodom Severni tok 1, koji je od početka ovog meseca zatvoren zbog remonta. Pre početka remonta gasovod je radio sa oko 40% kapaciteta.