EPA nastoji da naloži veću upotrebu etanola i drugih biogoriva

EPA nastoji da naloži veću upotrebu etanola i drugih biogoriva

MAgencija za zaštitu životne sredine u četvrtak je predložila povećanje količine etanola i drugih biogoriva koja se moraju mešati u nacionalne zalihe goriva u naredne tri godine, potez koji su pozdravile grupe za obnovljivo gorivo i farme, ali ga osudili ekolozi i nafta. industrijske grupe.

„Ovaj predlog podržava obnovljiva goriva sa niskim sadržajem ugljenika i traži doprinos javnosti o načinima za jačanje programa“, rekao je administrator EPA Majkl S. Regan u saopštenju. „Ovim predlogom, EPA nastoji da potrošačima pruži više opcija uz diversifikaciju energetskog miksa naše nacije.

Predlog takođe uključuje nove podsticaje za podsticanje korišćenja biogasa sa farmi i deponija, i obnovljive biomase kao što je drvo, za proizvodnju električne energije za punjenje električnih vozila. Ovo je prvi put da je EPA sama postavila ciljeve za biogorivo umesto da koristi brojeve iz Kongresa. Agencija je otvorila period javnog razmatranja i održaće saslušanje u januaru.

Cilj postojećeg Standarda za obnovljivo gorivo je smanjenje emisija ugljenika koje doprinose klimatskim promenama, proširenje snabdevanja gorivom u zemlji, jačanje energetske bezbednosti i smanjenje cena goriva za potrošače. Etanol je ključni deo ekonomije u mnogim državama srednjeg zapada, koji troši oko 40% nacionalne ponude kukuruza.

Ali ekolozi tvrde da je to čista ekološka i klimatska šteta jer uzgoj svega tog kukuruza podstiče neodržive poljoprivredne prakse, dok naftna industrija kaže da mandati etanola ograničavaju sile slobodnog tržišta i ograničavaju izbor potrošača, te da veće mešavine mogu oštetiti starija vozila.

Džef Kuper, predsednik i izvršni direktor Udruženja za obnovljiva goriva, rekao je novinarima na konferencijskom pozivu da plan EPA stvara „jasan put za održivi rast naše industrije kada je u pitanju proizvodnja i upotreba goriva sa niskim sadržajem ugljenika kao što je etanol“. Rekao je da to takođe podstiče napore industrije za prodaju benzina tokom cele godine sa mešavinom etanola od 15%, kao i prodaju mešavine etanola od 85% E85.

„Dok administracija radi na rešavanju klimatskih promena, odavno znamo da će biogoriva igrati važnu ulogu u smanjenju gasova sa efektom staklene bašte, dok će imati dodatnu korist od pružanja proširenih mogućnosti za poljoprivrednike“, rekao je predsednik Nacionalne unije farmera Rob Larev u saopštenju. .

Ali ekološke grupe kažu da plan nudi lažna rešenja za klimatske promene.

„Ovo je toksičan plan koji je direktno u suprotnosti sa posvećenošću Bajdenove administracije ekološkoj pravdi“, rekla je Sara Luc, aktivistkinja za klimatske kampanje u Friends of the Earth. „Punjenje električnih vozila u šumama i fabričkim farmama ne bi trebalo da bude početak.

Džef Mudi, viši potpredsednik Američkog proizvođača goriva i petrohemije, rekao je da je Standard za obnovljiva goriva trebalo da bude program za tečna goriva, a ne program za električna vozila. On je pozvao EPA da se vrati dok razvija konačno pravilo i odbije „još jednu ogromnu regulatornu subvenciju za proizvođače električnih vozila“.

EPA predlaže da se postavi ukupni cilj za sve vrste obnovljivih goriva na 20,82 milijarde galona do 2023. godine, uključujući 15 milijardi galona iz kukuruznog etanola. Cilj bi porastao na 22,68 milijardi galona za 2025. godinu, uključujući 15,25 milijardi galona kukuruznog etanola. Plan takođe poziva na rast celuloznih biogoriva — koja se prave od vlaknastih biljnih materijala — dizela na biomasi i drugih naprednih biogoriva.

Republikanski američki senator Čak Grasli iz Ajove, države koja najviše proizvodi kukuruz i etanol, rekao je u saopštenju da je EPA trebalo da ode dalje i zahteva još više upotrebe naprednih biogoriva za kretanje tereta, što bi, kako je rekao, pomoglo da se smanje cene za roba široke potrošnje.

Kuper je rekao da verovatno nema načina da se postignu predloženi viši ciljevi bez veće upotrebe E15 i E85 umesto konvencionalne mešavine etanola od 10%. Zbog toga je važno eliminisati propise koji blokiraju letnju prodaju E15, rekao je on.

Dakle, predvideo je, predlog EPA trebalo bi da ojača izglede za zakonodavstvo koje su ove nedelje predstavili demokratski američki senator Ejmi Klobučar iz Minesote i senator GOP-a Deb Fišer iz Nebraske, kako bi se omogućila prodaja E15 tokom cele godine širom zemlje. Prodaja E15 obično je zabranjena između 1. juna i 15. septembra zbog zabrinutosti da povećava smog na visokim temperaturama.

Osam guvernera Srednjeg zapada zatražilo je od EPA u aprilu da dozvoli prodaju E15 tokom cele godine u njihovim državama. Ali Kuper je rekao da će novi zakon obezbediti „rešenje na nivou cele zemlje“ koje čak i Američki institut za naftu smatra poželjnijim od sadašnjeg spleta privremenih izuzeća i ad hoc rešenja.